Macovei: Românii au înţeles clar că scopul OUG-urilor e să-i scape pe politicieni şi pe oligarhi de închisoare

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, are de făcut un singur lucru: să ia act de cerinţa celor peste 100.000 de români care au ieşit în stradă şi să retragă cele două Ordonanţe de urgenţă, a opinat Monica Macovei.
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10 (Eugen Horoiu)

Adevărata consultare publică a avut loc în stradă: peste 100.000 de români au spus NU graţierii şi modificării Codurilor din justiţie, a subliniat luni, în cadrul unui comunicat de presă, europarlamentarul Monica Macovei, în contextul dezbaterilor organizate pe tema graţierii şi modificării Codurilor penale organizate de Ministerul Justiţiei.

"Ministrul Iordache are de făcut un singur lucru: să ia act de cerinţa celor peste 100.000 de români care au ieşit duminică seara pe străzi în mai multe oraşe din ţară şi să retragă cele două Ordonanţe de urgenţă. Oamenii nu se mai lasă păcăliţi, au înţeles clar că scopul OUG-urilor este să îi scape pe politicieni şi pe oligarhi de închisoare şi de viitoare pedepse.

Oamenii au înţeles clar că principalul beneficiar al celor două ordonanţe este Dragnea, că Voiculescu abia aşteaptă să iasă din închisoare, că Tăriceanu, Ponta, Şova şi mulţi alţii vor să scape de dosarele penale pe care le au. Şi că toţi politicienii care au furat şi prietenii lor să rămână cu averile obţinute ilegal neatinse", a declarat Macovei.

Potrivit fostului ministru al Justiţiei, chiar şi câteva minute în care ar fi publicate şi ar intra în vigoare, ordonanţele de urgenţă îşi produc efectele – pedepsele sunt graţiate, infracţiuni de corupţie sunt anulate.

"Ministrul Iordache nu mai trebuie să bifeze o "consultare" publică într-o sală neîncăpătoare din minister şi cu uşile închise. Numai aseară, peste 100.000 de români au spus răspicat: cerem respect pentru statul de drept, ţara cere fără graţiere şi că în democraţie, hoţii merg la puşcărie", a mai precizat Macovei.