Macovei: PSD şi PNL, un pericol pentru România, atacă justiţia ori de câte ori pot pentru a scăpa de anchete (Video)

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a vorbit luni, în cadrul dezbaterii „Eurosfat 2014 - Protejarea democraţiei şi statului de drept” despre loviturile USL împotriva statului de drept în vara lui 2012, continuarea lor până astăzi şi consecinţele la nivel european.

„În primul rând, ceea ce s-a întâmplat în vara lui 2012 este exact o lovitură dată statului de drept. Adică mult mai mult decât faptul că are legătură cu statul de drept, a fost o lovitură dată statului de drept şi asta a fost şi intenţia celor care au făcut acest lucru. Adevărul este foarte simplu: Comisia Europeană ia poziţie faţă de lucruri şi faţă de fapte reale, nu faţă de opinii. Ca atare, atunci când lucrurile sunt clare, când declaraţiile politice din România de azi, de ieri, de acum o lună sunt „X nu e vinovat“, „dacă ajung preşedinte, îl graţiez”, „e dosar politic”, adică nu e nimic între cele două coperţi, deci judecătorul a inventat un dosar, ca atare poate fi şi trimis la închisoare, judecătorul. Toate aceste lucruri sunt fapte şi ele nu depind de culoarea politică a comisarilor. Ce s-a întâmplat în România în vara lui 2012 a fost foarte grav – a lovit în plin statul de drept şi democraţia în România”, a declarat Monica Macovei.

Europarlamentarul a explicat că statul de drept înseamnă lege egală pentru toţi, bogaţi şi săraci, lege egală pentru politicieni şi nepoliticieni, şi mai înseamnă să nu schimbi legea atunci când ea nu-ţi convine, ci să îţi adaptezi comportamentul la lege, lucru care trebuie făcut inclusiv de politicieni.

„Ori, în vara lui 2012 ne amintim că aveam 2-3 ordonanţe de urgenţă pe zi, prin care se schimba legea după bunul plac al celor care făceau acest lucru, şi anume, USL. Deci, nu a fost o opinie politică exprimată de cei de la Bruxelles în funcţie de culoarea unui partid, ci bazată pe aceste fapte foarte clare, pe care le cunoştea toată lumea, erau în presa română, toate ambasadele le cunoşteau”, a adăugat aceasta.

Monica Macovei a vorbit şi despre consecinţele evenimentelor din 2012 care se pot observa şi acum. În opinia ei, nu a fost vorba despre o întâmplare sau „un gest unic de preluare prin forţă şi în mod ilegal şi prin încălcarea Constituţiei a unei poziţii”, de preşedinte al României.

„Aceste lucruri au continuat şi, ca atare, o să vă spun: da, este reversibil. Ne amintim de „marţea neagră” în care parlamentarii PSD şi PNL au votat să se scoată de sub un sfert din infracţiunile din Codul penal – sigur, să reducă conflictul de interese, şi altele. Au vrut tot atunci să dea legea amnistiei şi graţierii, pentru prietenii lor politici. Ce a urmat după aceea? Au urmat declaraţiile baronilor atunci când ei au fost cercetaţi, percheziţionaţi sau arestaţi de DNA, respectiv de instanţele de judecată”, a adăugat aceasta.

Macovei a amintit despre cazul preşedintelui CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care a declarat, când a fost cercetat de cei de la DNA, „să desfiinţăm DNA”.

„Deci o reacţie de genul acesta de la un politician, pentru că este preşedintele Consiliului Judeţean, să desfiinţăm instituţia care mă cercetează pe mine, este un lucru foarte îngrijorător pentru Europa. Şi pentru orice alt stat membru şi pentru toată lumea care vrea, ca şi noi, să respectăm statul de drept, adică legea egală pentru toţi, şi instituţiile statului. Aceste declaraţii au continuat, ele au fost făcute, de exemplu, de Victor Ponta, care s-a referit la dosarul Dragnea ca un dosar politic, la dosarele Năstase ca dosare politice, ceea ce înseamnă că ameninţa justiţia”, a subliniat Macovei.

Un alt gest care arată că statul de drept este reversibil, în opinia europarlamentarului PDL, este că au fost păstraţi în Guvern miniştri trimişi în judecată, exemplele citate de acesta fiind Relu Fenechiu, sau Liviu Dragnea, care a fost trimis în judecată pentru acuzaţii de fraudă la alegeri şi care a fost numit şeful campaniei electorale a PSD în 25 mai 2014 – „ceea ce înseamnă că intenţia este de fraudare, eu aşa o traduc”.

„Deci, toate aceste lucruri au continuat. Vara lui 2012 nu a fost o excepţie. Toate aceste lucruri au continuat şi arată intenţia PSD şi PNL de a încălca, de câte ori pot, statul de drept, de a-l încălca zilnic, de a ataca justiţia. De ce? Pentru că nu vor să fie cercetaţi şi anchetaţi, au spus-o foarte clar. Deci, sunt în continuare un pericol pentru România, pentru că în România vrem să avem stat de drept, vrem justiţie egală pentru toţi, vrem ca cine e corupt, cine fură din banul public să se ducă la închisoare, indiferent dacă este ministru sau nu”, a concluzionat Macovei.

Pentru a viziona materialul video intraţi pe pagina originală Epoch Times România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne