"Mă simt în pericol, sunt speriată. M-am simţit violată" - Angi Şerban, despre momentele traumatice de la Poliţie

Angi Şerban (Facebook/coruptia.ucide)
Loredana Diacu
16.01.2024

Autorităţile române se tem de proteste masive în an electoral şi, pentru a-şi asigura liniştea, recurg la abuzuri, susţine activista civică Angi Şerban, care a fost ridicată de Poliţie şi dusă la secţie pentru o postare pe Facebook.

Intervievată de Epoch Times pe tema celor întâmplate, Angi Şerban, una din cele mai proeminente figuri de la Corupţia Ucide, a opinat că ceea ce i s-a întâmplat ei şi nu doar ei - şeful Poliţiei Române a declarat că oamenii legii au deschis 24 de dosare penale pentru instigare în timpul protestelor fermierilor şi transportatorilor - este un abuz şi transmite un semnal extrem de periculos având în vedere că autorităţile şi-au permis să facă asta chiar în an electoral.

Or, dacă în an electoral este posibilă ridicarea oamenilor din casă pentru o postare pe Facebook, la ce alte lucruri ne putem aştepta, ridică Angi Şerban un semn de întrebare.

Redăm mai jos interviul activistei precum şi postarea care a dus la ridicarea sa de către poliţie.

Mai multe despre acţiunea Poliţiei puteţi afla aici.

Reporter: Angi, ai fost ridicată de Poliţie pentru o postare pe Facebook, ţi s-a deschis dosar pentru instigare. Cum percepi cele întâmplate?

Angi Şerban: A fost şocant, şi în continuare sunt într-o stare... am o mie de sentimente, e şocant, mă simt nedreptăţită, îmi dau seama că e un abuz, mi se pare un semnal periculos pentru democraţie, pentru viitor, dacă ei au îndrăznit să facă lucrurile astea în plin an electoral. Mă simt de parcă ne întoarcem în timp şi parcă nu mai arată a democraţie atitudinea organelor statului, nu mai arată a organe democrate ale unui stat democratic.

Mă simt în pericol, asta e concluzia.

Reporter: Ce ţi s-a întâmplat n-a fost un eveniment izolat. Poliţia anunţă că a făcut 24? de dosare. Cum vezi acest lucru?

Angi Şerban: Mie mi se pare că ei se tem ca protestele astea să capete o amploare mai mare de atât. E clar că dacă îi lasă pe cei ce au venit acum cu camioane şi tractoare să intre, Bucureştiul o să fie blocat o perioadă nedeterminată de timp. Ce mai cred eu e că urmează acea scumpire de preţuri care momentan nu se resimte, dar o să înceapă, şi îţi dai seama ce ar însemna să aibă Bucureştiul blocat şi plin de protestări. Cred că se tem de proteste masive în an electoral.

Reporter: Consideri că ai instigat prin postarea aceea?

Angi Şerban: Eu aş vrea să cred că, în democraţie, eu am voie să îmi pun problema dacă nu cumva, când la un protest paşnic iese poliţia cu puşca, radicalizează populaţia. Pentru că, aşa cum am eu o plasticitate în exprimare, eu la asta mă refeream, nu cumva statul provoacă la violenţă? Eu la asta mă refeream. Pentru că dacă tu, ca stat, ieşi cu puşca, indiferent ce fel de puşcă e aia, ăla care se uită la tine se radicalizează.

Şi întrebarea mea era legitimă: dacă voi ieşiţi aşa, v-aţi asumat că pot ieşi şi ei aşa? Ce facem, război civil? Pentru că, până la urmă, statul este cel care provoacă, el e cel care încalcă drepturile legitime ale cetăţenilor, statul este cel care a ieşit cu puşca, statul este cel care a început să adune vocile critice de pe internet, asta miroase a autocraţie, a autoritate din asta totală. Agresiunea nu vine dinspre protestatar/popor, agresiunea vine dinspre stat!

Eu am pus problema la modul: voi nu vă imaginaţi că aţi putea să îi ostilizaţi pe ăştia ieşind cu puşca printre ei şi să daţi drumul la război civil? Exact asta a fost intenţia mea. Nu a fost să instig pe cineva să se ducă la guvern să dea cu sticla incendiară. Eu sunt activist de mulţi ani şi în activitatea mea de până acum nu au existat violenţe; noi am protestat cu coregrafii, luminiţe, civilizat, nu se punea problema ca eu să îi instig pe oameni să dea foc. Eu întrebam: nu cumva îi instigaţi, daţi drumul la ceva dacă faceţi asta? Dar, probabil, nu s-a sesizat din nuanţa pe care am pus-o acolo.

Reporter: Cum îţi explici că au venit să te ia de la altă adresă decât de la domiciliu?

Angi Şerban: Ei justifică asta prin "tu oricum stai mai mult la adresa asta şi noi ştiam de asta, că mai eşti prin baza de date a Poliţiei", lucru care iar mi se pare îngrijorător. De ce aş fi în baza de date a Poliţiei? Pot să înţeleg că sunt o persoană de interes, dar oamenii ăştia tocmai au recunoscut că adună informaţii despre cetăţeni. Adică, dacă te legitimează pe stradă într-un loc, poliţistul îşi notează într-un registru că tu, Popescule, erai la ora 10 seara într-un loc şi, la un moment dat, se face aşa, o dinamică: "ăsta se plimbă pe acolo şi acolo".

Cred că aşa au ajuns la mine şi, sincer, fiind activist la Corupţia Ucide, eu cred cu tărie [asta]. Şi nu ştiu dacă ai văzut ieri la Digi că doamna de la Comisia pentru Controlul SRI a scăpat porumbelul şi a spus că persoanele ca mine sunt monitorizate, nu chiar cu cuvintele astea, dar s-a înţeles, e clar că sunt monitorizată, şi că ştiau exact unde sunt şi că, dacă s-au dus mai întâi la adresa din buletin, a fost ca să fie acoperiţi procedural. E clar că ei ştiau unde sunt şi că ei îmi urmăresc activitatea.

Reporter: Ai povestit că, la Poliţie, ai fost amprentată, controlata în lenjeria intimă. Cum vezi acest lucru?

Angi Şerban: Eu am mai trecut prin percheziţii din partea Jandarmeriei, dar la suprafaţă, cu scosul a tot ce aveam în buzunare. Dar cea de la Poliţie... cu "hai în baie, rămâi în lenjerie intimă", a fost şocantă. Eu, acum, sunt o persoană mai tare de caracter, dar mă întreb ce s-ar fi întâmplat cu cineva care nu e la fel ca mine.

Am fost dezbrăcată în holul băii. Pentru că intrai, era un hol şi, într-o parte, te duceai spre baie bărbaţi, baie femei, unde aveai nevoie. Singura mea protecţie era umărul poliţistei în uşă, poliţista care era o fată destul de mică. Şi dezbrăcatul ăsta cu stai într-un picior ca cocostârcul, dă să te controlez în sutien, dezbracă-te în chiloţi, întoarce-te cu faţa, întoarce-te cu spatele, trage-ţi pantalonii, dă-mi bocancul asta să îl controlez, dă-mi-l pe celălalt...

A fost, nu ştiu cum să zic, m-am simţit nu că mi-au intrat în intimitate, m-am simţit violată! Luată de acasă, mă rog, de la adresa unde stăteam, luată cu ce aveam pe mine...

Şi apoi, mai şocantă pentru mine a fost procedura amprentării, pentru că nu a fost numai amprentarea, a fost şi fotografiere, şi măsurat, şi ochi, tot tacâmul, ca la infractori, cu semnalmente de peste tot, aia a fost pentru mine mai şocantă.

Pentru că m-am trezit dintr-o dată din cetăţean care a spus pe Facebook ceva care-i interpretabil, şi om cu activitate civică, oamenii mă ştiu, mă ştie toată ţara, m-am trezit în postura infractorului. Şi îţi dai seama că în mintea mea era: "uite cum am ajuns să fiu amprentată ca un infractor şi trecută în acel registru al infractorilor - că asta au făcut - şi ăştia care au furat milioane de euro şi şi-au dat prescripţie dau ordin ca ăştia ca mine să fie amprentaţi. A fost foarte...

Am inima frântă din cauza acţiunii Poliţiei. Încă o dată, Poliţia Română dă dovadă de slugărnicie şi, efectiv, am inima frântă. Şi sunt foarte speriată pentru viitor, sunt speriată rău de tot! Sunt îngrijorată! Dacă în an electoral îşi permit aşa ceva, eu nu ştiu ce ne aşteaptă!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor