Cercetător în greva foamei deranjează. Forţele de ordine îl mută de lângă Guvern
alte articole
Florin Şandru, doctorul în istorie care încearcă să convingă Guvernul să mărească salariile cercetătorilor, a intrat, miercuri, în cea de a cincea zi de grevă a foamei, complet ignorat de autorităţi. Singurii care l-au băgat în seamă pe istoricul slăbit de privarea de hrană şi apă au fost jandarmii, care i-au cerut să plece din faţa Guvernului, unde acesta se aşezase marţi, încercând să atragă prin prezenţa sa atenţia asupra faptului că cercetătorii au ajuns să fie muritori de foame cu salariile de mizerie pe care le primesc.
Reamintim că Şandru, doctor în istorie, plătit cu 1210 lei pe lună, a intrat sâmbătă în greva foamei, cu speranţa de a obţine mărirea bugetului Academiei Române pentru asigurarea cercetării şi mărirea salariilor cercetătorilor, astfel încât aceştia să poată trăi din munca lor. Protestul său este unul extrem, Şandru privându-se nu doar de hrană, ci şi de apă.
Echipa noastră i-a luat marţi, un interviu, în faţa Guvernului, şi a mediatizat situaţia sa, în ideea că autorităţile vor avea o reacţie. Interviul în care Florin Şandru vorbeşte despre motivele care l-au determinat să recurgă la greva foamei, protest extrem ce-i pune în pericol sănătatea, poate fi accesat aici.
La scurtă vreme după plecarea echipei noastre, forţele de ordine l-au mutat pe istoric într-un loc unde durerea lui să nu fie vizibilă şi să-i deranjeze pe guvernanţi. Cercetătorul a fost "condus" de jandarmi pe o bancă la marginea parculeţului dinspre Aviatorilor.
"Mediatorii mă anunţaseră cu vreo două ore înainte de venirea voastră, că sunt ordine de sus să mă scoată din faţa Guvernului de acolo. Au zis că e ilegal. Le-am zis: eu sunt paşnic, nu fac rele. Mi-au zis, dacă nu acceptaţi să faceţi ce zicem noi o să vină duba, o să va amprenteze, o să va facă dosar penal şi or să aveţi mai multe consecinţe. Nu e plăcut să va cărăm noi." ne-a povestit Şandru.
"După ce aţi plecat a venit cu o duba, cu mai mulţi, arătau mai duri, am vorbit cu un colonel. Ei trebuie să-şi respecte ordinele, că nu au încotro. Mi-a spus de vreo trei, patru ori: "e ultima oară când vă rog. Puteţi merge să va ducem pe o bancă acolo, altminteri suntem nevoiţi să tragem noi de dumneavoastră şi se întâmplă lucruri şi mai neplăcute pentru viitorul dvs." Văzând că nu accept, au venit două persoane şi au pus mâna pe mine. Când am văzut că vor să mă târâie, am zis "daţi-mi voie, accept, mi-a ajuns umilinţa la care am fost supus de cei care ne conduc." Atunci colonelul mi-a mulţumit că am înţeles, şi m-au luat de braţ, frumos, unul de o parte, unul de alta, alţii mi-au luat bagajul şi uşurel m-au adus aici, pe bancă. Şi negociatorul mi-a mulţumit că nu voiau să-şi păteze onoarea şi să fie brute. Ei au avut ordin să facă, nu s-a ajuns acolo.... Am cedat eu, sunt totuşi cercetător, nu bandit.", ne-a mai povestit Şandru în dimineaţa acestei zile.
Complet ignorat de carele de televiziune care au trecut pe lângă el, Şandru ne-a rugat să transmite opiniei publice un mesaj:
"Românii mei dragi, eu, ca istoric vă mai pot apăra, pot scrie despre ei, apăraţi-mă, ca să va pot apăra!", a fost mesajul istoricului, cercetător la Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului.
Mai menţionăm că marţi, echipa noastră venită pentru a vorbi cu cercetătorul a fost legitimată, culmea, de SPP, nu de jandarmi, aşa cum este tipicul la proteste. Nu ne-a fost deloc limpede ce pericol reprezenta Florin Şandru, care, chinuit de deshidratare, foame şi căldură, abia se ţinea pe picioare, astfel încât să fie nevoie să fie înconjurat şi de jandarmi şi de SPP.
Şandru şi-a petrecut noaptea de marţi spre miercuri pe bancă, învelit cu două pături aduse de oameni impresionaţi de situaţia lui: "Tot mi-au clănţănit dinţii peste noapte", ne-a povestit istoricul.
Protestatarul îşi va continua greva foamei până când vor fi soluţionate problemele pe care le-a ridicat primului ministru, respectiv:
- deblocarea de urgenţă a posturilor la angajare şi promovare pentru cercetătorii din institutele de cercetare din România;
- mărirea bugetului Academiei Române pentru asigurarea cercetării şi mărirea salariilor cercetătorilor, conform legilor de promovare, avansare, gradelor academice şi rezultatelor ştiinţifice;
- acordarea sporului de doctorat persoanelor care şi-au obţinut doctoratul în 2010 - 2015".
Poziţia Jandarmeriei
"Având în vedere că Guvernul este un obiectiv de importanţă deosebită, având pază militară colegii mei au discutat cu dumnealui, i-au explicat acest lucru şi i s-a recomandat să meargă în zona apropiată, în zona parcului, pentru greva foamei. Nu se poate staţiona în faţa Guvernului.", ne-a declarat căpitanul Mihai Vornicu, din partea Jandarmeriei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook