Moody's degradează ratingul Rusiei

Agenţia americană de rating Moody's.
Agenţia americană de rating Moody's. (JOEL SAGET / AFP / GettyImages)

Moody's Investors Service a scăzut ratingul datoriei publice a Rusiei de la ”BAA1” la ”BAA2”, devenind a doua agenţie de rating care reduce ratingul ţării în acest an, după o degradare din partea S&P în luna aprilie.

Moody's a argumentat că situaţia de criză prelungită din Ucraina atârnă greu asupra previziunilor de creştere pe termen mediu ale Rusiei.

”Confruntarea militară din Ucraina şi amplificarea sancţiunilor împotriva Rusiei vor avea probabil un impact macroeconomic negativ tot mai mare asupra climatului de investiţii din Rusia”, a declarat vineri agenţia de rating.

Agenţia şi-a menţinut previziunile negative privind Rusia.

Ca factori cheie ai degradării standardului Rusiei, Moody's a citat deteriorarea continuă a cotelor de schimb valutar din cauza preţurilor scăzute ale petrolului şi faptul că Moscova a restricţionat accesul pe pieţele internaţionale.

Dependenţa mare a Rusiei de sectorul hidrocarburilor nu a scăzut în ciuda strategiilor de diversificare ale guvernului şi este probabil să limiteze potenţialul de creştere a economiei, a precizat Moody's.

Agenţia se aşteaptă ca la sfârşitul anului să înceapă un declin al creşterii economice ruse iar aceasta să continue să scadă până la mijlocul anului 2015.