Lupta antipolio, victimă a focului încrucişat în Pakistan

În pofida diferenţelor, 40 de milioane de copii din locuri atât de îndepărtate, precum Bangladesh, Ruanda, Haiti sau Filipine, au un lucru în comun: se nasc în locuri lipsite de asistenţă medicală.
(Valery Hache / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.12.2012

În pofida diferenţelor, 40 de milioane de copii din locuri atât de îndepărtate, precum Bangladesh, Ruanda, Haiti sau Filipine, au un lucru în comun: se nasc în locuri lipsite de asistenţă medicală. Este ceea ce consideră organizaţia Save the Children despre copiii care sunt lipsiţi de vaccinuri împotriva unor maladii grave. Imunizarea populaţiilor nu este o condiţie suficientă, dar şi-a demonstrat componenta obligatorie în eforturile de a extinde sănătatea globală şi de a reduce mortalitatea infantilă, notează vineri un blog publicat de ziarul El Pais.

În cazul poliomielitei (care ucide sau scurtează viaţa) efortul internaţional este la un pas de eradicarea sa completă, dar nicio ţară nu este la adăpost până la eliminarea ultimelor focare. Dacă este aşa, atunci de ce sunt asasinaţi asistenţii medicali care promovează vaccinarea antipolio, obligând ONU să retragă temporar campania şi punând sub semnul întrebării eradicarea acestei boli în Pakistan? Răspunsul este dat de un periculos cocteil, care combină prejudecăţile religioase şi focul încrucişat în cadrul aşa numitului război împotriva terorii.

Grupările talibane s-au opus în mod agresiv programelor de vaccinare, pe care le acuză că încearcă 'să-i sterilizeze pe musulmani'. Dar adevăratele resentimente sunt suscitate de infiltrarea spionajului american în unele echipe de vaccinare şi de oportunitatea luării de ostatici pentru a pune capăt atacurilor dronelor. Potrivit informaţiei legate de capturarea şi asasinarea lui Osama Bin Laden în aprilie 2011, medicul Shakil Afridi a fost plătit de CIA pentru a desfăşura o campanie de vaccinare în zona în care se credea că este ascuns principalul terorist internaţional.

Această informaţie a suscitat tot felul de speculaţii legate de vizitele făcute la domiciliu de asistenţii medicali şi de atacurile dronelor americane. Fie că este adevărat sau nu, în iunie anul trecut, un şef taliban a împiedicat sub acest pretext vaccinarea antipolio în provincia de nord Waziristan, lipsind de acest vaccin 160.000 de copii. Implicarea fundamentaliştilor a fost dovedită, dar problema a cunoscut o escaladare, prin asasinatele de săptămâna aceasta. Iar poziţia extremiştilor islamici nu este decât este o nouă dovadă a traiectoriei lor aberante.

Merită însă studiată şi responsabilitatea SUA în cele petrecute în ultimele zile în Pakistan. Folosirea ajutoarelor în scopuri politice şi militare a fost o constantă în timpul Războiului Rece, când au fost înlocuite guverne şi s-au plătit arme din fonduri de cooperare. Nu întâmplător Israelul şi Egiptul au ocupat primul loc pe lista donaţiilor americane. Multe alte ţări din Africa, America Centrală şi Orientul Mijlociu au plătit aceste atenţii cu puciuri militare, cleptocraţii şi conflicte civile.

De atunci s-au tras multe învăţăminte privind necesitatea de stabili o barieră între programele de ajutor umanitar şi interesele geostrategice ale ţărilor donatoare: o reclamaţie permanentă a ONG care lucrează pe teren. De ce sunt însă ignorate, într-o regiune atât de delicată precum Asia centrală? Răspunsul revine miilor de copii pakistanezi care au rămas în afara programelor de vaccinare ca urmare a întreruperii eforturilor ONU, conchide blogul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor