Lungu (AFEER): Oferta Mittal strică noţiunea de piaţă, preţul este 177 lei/MWh
Oferta depusă de ArcelorMittal marţi pe OPCOM pentru a cumpăra energie denaturează ideea de piaţă concurenţială, întrucât preţul nu este unul ferm, a declarat, pentru NewsIn, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ioan Lungu.
ArcelorMittal a depus marţi o ofertă pe bursa de energie pentru a cumpăra o cantitate foarte mare de electricitate, 3,1 TWh, pentru o perioadă de doi ani.
Preţul este de 200 de lei în prima lună, urmând ca, în restul perioadei, preţul să fie stabilit de o formulă unde, la tariful de 151 de lei pe MWh, se adaugă şi alţi parametri, precum ponderea costurilor cu energia ale combinatului şi preţul mediu de pe bursă.
„În orice ofertă de cumpărare de energie trebuie să fie un preţ maxim, ferm, nu o formulă de preţ. Aici vorbim de un preţ iniţial, ceea ce este o denumire nouă, apoi se trece la o formulă”, a spus Lungu.
Potrivit calculelor sale, din acea formulă de preţ rezultă că ArcelorMittal va plăti circa 177 de lei pe MWh, incluzând taxa de injecţie în reţea.
„Această ofertă strică noţiunea de piaţă. Nici nu mai ştiu de ce încheie această tranzacţie pe bursă, dacă tot nu se conformează regulilor ei. Eu nu ştiu să se fi modificat regulamentul OPCOM”, a completat Lungu.
Licitaţia este programată pentru ziua de 21 martie 2012, la ora 16.30.
Aceasta ar fi şi cea mai mare cantitate de energie tranzacţionată vreodată pe OPCOM într-o singură ofertă.
În plus, preţul la care s-au încheiat anul acesta tranzacţii platforma contractelor bilaterale este între 220 şi 230 de lei pe MWh.
Surse din domeniu au declarat, pentru NewsIn, săptămâna trecută, că ArcelorMittal se pregăteşte să depună o ofertă de a cumpăra energie pe OPCOM, iar Nuclearelectrica ar urma să fie compania care îi va vinde energie.
Însă o parte din această cantitate de energie trebuie scoasă din coşul reglementat pentru populaţie, întrucât Nuclearelectrica livrează circa 75% din producţia sa către segmentul reglementat.
Sursele menţionate mai precizau că o parte din energia care va fi livrată către Mittal va proveni din producţia complexurilor Turceni şi Rovinari.
ArcelorMittal este al doilea mare consumator de energie al ţării, după Alro Slatina.