Luna plină care va cădea în 17 septembrie va fi o superlună - iată de ce va fi uriaşă

Superlună în Adelaide, Australia (Paul Kane / Getty Images)
Michael Wing
06.09.2024

Aproape de echinocţiul de toamnă, luna plină din septembrie 2024 are un nume special: Luna Recoltei.

Pe 17 septembrie, această lună plină va cădea, de asemenea, când va fi mai aproape de Pământ decât de obicei, ceea ce o va transforma într-o superlună, apărând destul de uriaşă.

Din punct de vedere istoric, Luna Recoltei este deja renumită pentru că se profilează mare, foarte joasă şi galben-ocru pe cerul nopţii. Ar părea să dureze mai mult, ca o lanternă tradiţională, pentru a-i ajuta pe fermieri să îşi termine ultimele recolte pe măsură ce zilele se micşorează, înainte ca gerul şi iarna să se instaleze.

Cu toate acestea, unii spun că acest aspect mărit este doar o iluzie. De ce este aşa?

Iluzia Lunii

Un astronom NASA ar spune că mărimea aparentă a Lunii Recoltei este legată de orizont. Deoarece perioada apariţiei - apropierea echinocţiului - este cea în care planul ecliptic al Lunii tinde spre orizont, Luna poate fi adesea găsită acolo toamna, de unde rezultă o iluzie a dimensiunilor.

De obicei, lunile de recoltă nu pot fi mai mari decât, de exemplu, aşa-numita Lună a căpşunilor (din iunie) sau decât orice lună plină obişnuită. Dar rămânând jos, alături de clădiri, dealuri şi copaci, luna plină păcăleşte ochiul. Este pur şi simplu psihologic. Obiectele terestre par mai mici în timp ce ea pare să strălucească mai mult. Din acest simplu truc al ochiului a apărut termenul de „iluzie a lunii”, care se întâmplă des toamna.

Însă Luna Recoltei din luna septembrie a acestui an va părea şi mai mare. Motivul?

Super-Luna

Doar de trei sau patru ori pe an luna va părea să crească cu adevărat. Şi nu este o simplă iluzie. Lunile pline vor părea cu până la 7 procente mai mari în aceste momente, iar luna devine o superlună. Acest fenomen apare deoarece orbita lunii nu este un cerc precis, ci este eliptică. Astfel, în anumite momente, ea este mai aproape şi în alte momente mai departe de Pământ; punctul cel mai apropiat se numeşte perigeu, iar punctul cel mai îndepărtat apogeu.

Atunci când se află în aceeaşi zonă cu perigeul - o lună plină tehnică care cade exact atunci ar fi o improbabilitate astronomică, dar o aliniere apropiată este acceptată - luna plină se numeşte superlună.

Următoarea Lună a Recoltei, care va avea loc pe 17 septembrie, poate fi considerată o superlună. La doar o zi după ce Luna devine plină, pe 18 septembrie, aceasta va ajunge la perigeu, amplificând astfel iluzia deja impresionantă a lunii. Iar acest aspect mărit va dura mai multe zile.

Un alt fenomen al Lunii Recoltei

Dar lista efectelor speciale din spatele Lunii Recoltei continuă, deoarece, din eoni, fermierii din vechime au observat o ciudăţenie prin care Lunile Recoltei, aflate la o înălţime mică, păreau să se ridice în mod ciudat - apărând în mod misterios mai devreme decât era de aşteptat pentru a ajuta la secerarea câmpurilor şi pentru a oferi lumină după amurg, în mijlocul zilelor tot mai scurte.

Nici aceasta nu este o iluzie. În timp ce, în medie, luna răsare cu 50 de minute mai târziu în fiecare zi de-a lungul lunii calendaristice, pe măsură ce îşi parcurge orbita spre est (dând naştere ciclurilor lunare), ea va răsări cu doar 23 de minute mai târziu pentru o scurtă perioadă în jurul echinocţiului de toamnă. Se pare că cerul a oferit o binecuvântare fermierilor care îşi culeg porumbul (de unde şi numele de Lună a Recoltei şi un alt nume pentru luna plină din septembrie: Luna porumbului).

Oamenii de ştiinţă se agită încercând să explice motivul acestui eşec lunar. Farmer's Almanac explică pur şi simplu că echinocţiul semnifică momentul în care arcul lunar are cea mai mare componentă nordică şi este astfel cel mai lung. Aşadar, pe măsură ce luna se îndreaptă rapid spre nord în fiecare noapte, aşa cum se va întâmpla după echinocţiu, va părea, de asemenea, că răsare mai devreme decât era de aşteptat. Şi cu cât mergi mai la nord, cu atât anomalia lunară este mai pronunţată.

Un joc al numelor lunare

În mod obişnuit, numele dat lunii pline din septembrie nu este Luna Recoltei, ci Luna Porumbului. Acest lucru se datorează, după cum s-a menţionat, faptului că fermierii îşi culeg recoltele de porumb în acea lună. Dar septembrie pare să se joace cu numele lunii cu octombrie, pentru că lunile îşi schimbă porecla de Lună a Recoltei ca pe o haină de toamnă.

Luna plină din octombrie este numită Luna Vânătorului. Cu toate acestea, echinocţiul este un eveniment special care conferă numele de Luna Recoltei oricărei luni pline care cade cel mai aproape de el. Uneori este în septembrie; alteori în octombrie. Dar, în timp ce Luna Porumbului şi Luna Vânătorului fac referire la întregul ciclu lunar, Luna Recoltei este un titlu care se potriveşte doar evenimentului de lună plină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor