Lumea a fost mai sigură în timpul Războiului Rece - consilier de securitate

Stephen Lovegrove - consilier britanic pentru securitate naţională
Stephen Lovegrove - consilier britanic pentru securitate naţională (Youtube - captură ecran)

Occidentul riscă să intre într-un război nuclear pentru că nu vorbeşte suficient cu Rusia şi China, a afirmat consilierul britanic pentru securitate naţională Stephen Lovegrove.

Potrivit BBC, Lovegrove este de părere că puterile rivale se înţelegeau mai bine în timpul Războiului Rece şi că lipsa dialogului în prezent face ca erorile de calcul să fie mai probabile.

"În citatul obligatoriu al lui Churchill, vrem să ne înţelegem, nu să ne războim", a spus el, adăugând că ne aflăm într-o "nouă eră a proliferării", în care armele periculoase sunt disponibile pe scară mai largă.

Afirmaţiile consilierului pe teme de securitate naţională vin înaintea unei convorbiri telefonice între preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping, prima convorbire între cei doi lideri din martie.

Se aşteaptă ca aceştia să discute despre tensiunile actuale legate de Taiwan şi despre tarifele vamale impuse de Trump importurilor chinezeşti.

Stephen Lovegrove a ţinut un discurs la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington DC, concentrându-se pe implicaţiile invaziei Rusiei în Ucraina şi pe ceea ce el a numit o "competiţie mult mai largă care se desfăşoară cu privire la succesorul ordinii internaţionale de după Războiul Rece".

El a afirmat că, de-a lungul deceniilor Războiului Rece, puterile occidentale au beneficiat de negocieri care "ne-au îmbunătăţit înţelegerea doctrinei şi capacităţilor sovietice - şi invers".

"Acest lucru ne-a oferit amândurora un nivel mai ridicat de încredere că nu vom face calcule greşite şi că nu vom intra într-un război nuclear. Astăzi, nu avem aceleaşi fundamente cu alţii care ne-ar putea ameninţa în viitor - în special China. Încrederea şi transparenţa construite prin dialog ar trebui să însemne, de asemenea, că putem fi mai activi în a atrage atenţia asupra nerespectării şi a comportamentelor greşite acolo unde le vedem", a spus el.

Stephen a continuat spunând că riscul unui "conflict necontrolat" a fost sporit de încălcările repetate ale Rusiei faţă de angajamentele asumate prin tratate, precum şi de ritmul de extindere a arsenalului nuclear al Chinei şi de aparentul său "dispreţ" faţă de acordurile de control al armelor.

Consilierul britanic a vorbit, de asemenea, despre pericolul asociat cu avansul rapid al tehnologiei şi cu numărul de state care dezvoltă în prezent arme precum rachetele de croazieră cu atac terestru.

El a declarat că "nu există nicio perspectivă imediată ca toate marile puteri să se reunească pentru a stabili noi acorduri", astfel încât puterile NATO să se concentreze asupra "activităţii de reducere a riscurilor strategice".

"Ar trebui să acţionăm rapid pentru a reînnoi şi a întări măsurile de consolidare a încrederii pentru a... reduce sau chiar elimina cauzele neîncrederii, fricii, tensiunilor şi ostilităţilor. [Astfel de măsuri] ajută o parte să interpreteze corect acţiunile celeilalte părţi într-o situaţie de precriză printr-un schimb de informaţii fiabile şi neîntrerupte privind intenţiile celeilalte părţi. Încrederea creşte atunci când statele sunt deschise cu privire la capacităţile şi planurile lor militare", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii