Lukoil: Decizia Consiliului Concurenţei e un semnal foarte prost, o vom ataca în instanţă

(NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
10.01.2012

Lukoil va ataca în instanţă decizia Consiliului Concurenţei de a amenda compania cu 3% din cifra de afaceri pe 2010, a declarat, la The Money Channel, Constantin Tampiza, oficial al Lukoil România.

Potrivit acestuia, amenda primită de Lukoil este de aproximativ 134 milioane lei.

„O să atacăm decizia Consiliului Concurenţei în justiţie, la toate nivelurile. O considerăm nefondată. Nu există un precedent de acest fel în Europa. Vorbesc despre profituri mari. Ce profituri mari? Lukoil a avut pierdere în România. E un semnal foarte prost pentru mediul de afaceri. Toată lumea ştie că în Europa se închid rafinării, iar toate aceste presiuni pot duce la închiderea, şi în România, a rafinăriilor care provoacă pierderi”, a spus Tampiza.

Consiliul Concurenţei a amendat companiile petroliere cu 205 milioane euro, reprezentind circa 3% din cifra de afaceri a fiecarei companii pe 2010, cea mai mare amendă dată până acum de instituţie, a anunţat marţi preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu.

Companiile petroliere au fost amendate pentru că în 1998 s-ar fi înţeles să retragă de la comercializare un sortiment de benzină, Eco Premium.

Amenzile care vor fi aplicate se ridică in total la 880 milioane lei (205 milioane euro). Este cea mai mare amenda dată de Consiliul Concurenţei până în prezent.

La această investigaţie au participat OMV Petrom, Lukoil România, Rompetrol, Mol România şi Eni România. La Petrom, amenda este cea mai mare, usor peste 3% din cifra de afaceri pe 2010, iar la Rompetrol este sub 3%.

"Este singura amendă care s-a dat companiilor petroliere din Europa. De asemenea, este legată de probe directe", a spus Chiriţoiu.

Investigaţia demarată în urmă cu şase ani pe piaţa carburanţilor a fost impărţită in două, iar pentru una dintre acestea raportul a fost finalizat şi trimis Comisiei Europene (CE).

Consiliul Concurenţei a primit în octombrie răspunsul Comisiei Europene cu privire la investigaţia derulată pe piaţa carburanţilor, rezultatul fiind trimise către companiile implicate rapoartele investigaţiei.

Ancheta de pe piaţa carburanţilor a fost demarată în 2005, în urma unor suspiciuni privind o posibilă înţelegere între marile companii petroliere privind stabilirea preţului carburanţilor. În toamna lui 2009 a fost schimbată echipa de investigaţie care se ocupa de caz şi s-au introdus şi controalele inopinate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor