Lukoil anunţă un zăcământ uriaş de gaze descoperit în Marea Neagră, pe teritoriul României

Lukoil Overseas a anunţat descoperirea unui zăcământ de gaze uriaş în Marea Neagră. Statul român este acţionar cu 10% în proiect, prin Romgaz.
(NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)

Compania Lukoil Overseas, parte a gigantului rus, anunţă că a localizat o pungă de gaz cu un volum estimat la aproape 30 de miliarde de metri cubi, cantitate care ar putea asigura consumul României la capacitate maximă pentru trei ani.

Potrivit digi24.ro, perimetrul unde a fost localizat zăcământul se află în bucata de platou continental pe care România a câştigat-o în 2009, la Haga, în defavoarea Ucrainei. Lukoil susţine că a investit doar în aceste prospecţiuni 500 de milioane de euro.

Conform oilvoice.com, zăcământul a fost descoperit la sonda LIRA 1-X, în perimetrul Trident (EX - 30). Explorările geologice în zonă au început în 2011, în baza unui acord de concesiune încheiat între Guvernul României şi LUKOIL Overseas Atash B.V., arată sursa citată. În prezent, Romgaz deţine 10% din acţiuni în acest proiect, Lukoil 72% şi PanAtlantic Petroleum Ltd. 18%.

Adâncimea apei în zona explorată variază de la 300 la 1200 de metri. Perimetrul are o suprafaţă de 1,006 km2. Sonda Lira-1X este localizată la circa 170 kilometri de coastă, unde adâncimea apei este de aproximativ 700 de metri. Forajele pentru Lira au fost făcute la o adâncime de 2,700 de metri.

Potrivit explorărilor seismice, zăcământul s-ar întinde pe o suprafaţă de circa 39 km iar cantitatea de gaz poate depăşi 30 de miliarde de metri cubi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie