Lukaşenko, la cel de-al 5-lea mandat la cârma Belarusului
alte articole
Şefa comisiei electorale centrale din Belarus, Lidia Iermoşina, a anunţat victoria preşedintelui Alexander Lukaşenko în cadrul unei conferinţe de presă, luni dimineaţă.
Lukaşenko, un fost director de fermă colectivă în fosta republică sovietică, a condus ţara din 1994, consolidând o imagine de forţă şi stabilitate în cei 21 de ani de domnie. Totuşi, victoria sa din 2010 a declanşat revolte stradale în masă.
Prezenţa la alegerile de duminică a fost de 86%, un record înregistrat în această ţară la un astfel de eveniment.
Realegerea lui Lukaşenko ar putea produce o ameliorare a relaţiilor dintre Belarus şi Occident. Înaintea votului, Uniunea Europeană a declarat că ar putea ridica sancţiunile împotriva preşedintelui, după ce acesta a eliberat mai mulţi prizonieri politici. Totuşi, blocul european a declarat că această măsură ar putea fi luată doar dacă alegerile se desfăşoară într-o manieră acceptabilă şi fără suprimarea opozanţilor.
Rolul Belarusului în medierea discuţiilor dintre Ucraina, Rusia şi forţele rebele în acest an – care a rezultat în acordul de pace de la Minsk din luna februarie – a fost de asemenea privit ca un element favorabil de Occident.
OSCE, care a monitorizat alegerile din Belarus va prezenta astăzi un raport, după care UE este aşteptată să anunţe ridicarea sancţiunilor.
“La fiecare patru ani, noi oficiali europeni ajung la putere şi consideră că pot rezolva problema Lukaşenko fără să ştie că nu se poate avea încredere în el”, a declarat Svetlana Alexievici la o conferinţă de presă, sâmbătă în Berlin.
În ciuda eforturilor de a recâştiga încrederea Occidentului, Lukaşenko a menţinut de asemenea legături strânse cu Rusia în ultimii ani, care oferă fostei republici sovietice preţuri scăzute la energie şi politici comerciale favorabile.
Statul din estul Europei, descris la un moment dat de fostul secretar de stat american Condoleezza Rice drept “ultima dictatură a Europei”, a fost criticat de asemenea pentru tratamentul dur aplicat împotriva opozanţilor regimului.
Jurnalista dizidentă Svetlana Alexievici, care a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în acest an, a avertizat în privinţa reapropierii Occidentului de regimul Lukaşenko.
“La fiecare patru ani, noi oficiali europeni ajung la putere şi consideră că pot rezolva problema Lukaşenko fără să ştie că nu se poate avea încredere în el”, a declarat Alexievici la o conferinţă de presă care a avut loc sâmbătă în Berlin.