Lui Ianukovici nu-i pasă de criticile privind alegerile
alte articole
Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a uitat marţi de criticile internaţionale privind alegerile în care partidul său a ieşit câştigător, în timp ce naţionaliştii din opoziţie au făcut acuzaţii de fraudă şi au ameninţat cu posibile proteste de stradă, potrivit Reuters.
Numărătoarea voturilor de duminică se apropie de sfârşit, Partidul Regiunilor lui Ianukovici şi aliaţii săi comunişti urmând să-şi păstreze o majoritate confortabilă în parlamentul de 450 de locuri, ceea ce îi va spori influenţa înainte de candidatura pentru un al doilea mandat, în 2015.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care a trimis 600 de observatori, a numit alegerile un "pas înapoi" pentru democraţia din Ucraina. Aceasta a spus că resurse de stat au fost utilizate în mod abuziv pentru a sprijini partidul de guvernământ, că mass-media a fost părtinitoare şi a menţionat că principalul rival al lui Ianukovici, fostul prim-ministru Iulia Timoşenko, se află în închisoare. Aceasta însă nu a criticat votul în sine.
"Observatorii au acordat o apreciere pozitivă procesului de votare", a spus Ianukovici într-o declaraţie ce a ignorat comentariile critice ale OSCE privind campania electorală.
Secretarul american de stat Hillary Clinton a susţinut criticile OSCE şi i-a cerut lui Ianukovici să o elibereze pe Timoşenko.
Alegerile vor aduce două partide de opoziţie în parlament pentru prima dată, ceea ce face corpul fracţionist şi mai zgomotos - un bloc liberal condus de campionul mondial de box la categoria grea, Vitali Klitschko, şi un grup de extremă dreapta. Fiecare părea să-şi fi asigurat circa 35-40 de locuri, destul pentru a-i face viabili pe scena politică a Ucrainei.
Comuniştii au invocat trecutul Ucrainei dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial pentru a condamna sosirea partidului de extremă-dreapta Svoboda (Libertatea), a cărui prezenţă a fost surprinzător de puternică.
De la venirea la putere în februarie 2010, Ianukovici, a cărui bază a puterii se află în zonele estice şi sudice unde se vorbeşte limba rusă, a susţinut politici despre care adversarii săi spun că ar favoriza marii industriaşi care-l sprijină.
Fosta republică sovietică cu 46 milioane de locuitori a devenit din ce în ce mai izolată din cauza întemniţării lui Timoşenko, Uniunea Europeană refuzând să semneze un pact major de schimb liber.