Sondajele: o opoziţie puternică se conturează în votul din Ucraina
alte articole
Sondajele la ieşirea de la urne, în alegerile parlamentare din Ucraina, indică faptul că cele trei partide de opoziţie vor avea o reprezentare puternică, câştigând aproximativ jumătate din numărul de locuri alocate partidelor incluse pe liste, potrivit unui raport VOA.
Analiştii numesc votul de duminică un test al prerogativelor democratice ale Ucrainei, deoarece echilibrează relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia. Organizate la mijlocul preşedinţiei de cinci ani a lui Viktor Ianukovici, criticii de opoziţie susţin că alegerile sunt importante pentru reducerea mişcărilor autoritare ale lui Ianukovici.
Conform previziunilor televiziunii, partidele de opoziţie ar putea câştiga o majoritate îngustă din cele 225 de locuri alocate. Dar celelalte 225 de locuri sunt rezervate candidaţilor independenţi. Criticii susţin că va fi dificil să se monitorizeze numărarea voturilor în fiecare din aceste judeţe.
Mulţi candidaţi preferă să candideze ca independenţi. Este de aşteptat ca preşedintele Ianukovici să atragă mai mulţi candidaţi independenţi în coaliţia sa de guvernământ. Sondajele la ieşire au indicat că peste o treime din alegători au votat pentru Partidul Regiunilor al preşedintelui Ianukovici şi că aproximativ 11 la sută din alegători au votat pentru aliatul parlamentar al lui Ianukovici - Partidul Comunist din Ucraina.
Politologul Olexiy Haran de la Universitatea Mohyla din Kiev susţine că independenţii vor juca un rol-cheie în politica Ucrainei. "E mai mult sau mai puţin clar că o mulţime de parlamentari vor fi independenţi şi că în viitor - în viitorul Parlament - vor exista presiuni majore asupra lor ca să se alăture coaliţiei pro-guvernamentale", a spus el.
Analiştii menţionează că că Ianukovici va avea nevoie de independenţi pentru a forma o majoritate de 51 la sută în parlamentul de 450 de membri. Dar ei adaugă că este puţin probabil ca preşedintele să deţină majoritatea de două treimi, necesară pentru a-i permite să schimbe Constituţia Ucrainei.
Rezultatele preliminare sunt aşteptate luni, dar s-ar putea ca forma finală a noului parlament să nu fie cunoscută în următoarele săptămâni.
Sondajele indică faptul că aproximativ un sfert din electorat au votat pentru Partidul Patriei al Iuliei Timoşenko.
Timoşenko, fost prim-ministru, nu a putut candida deoarece ea ispăşeşte un mandat de şapte ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Mulţi analişti susţin că detenţia lui Timoşenko i-a consolidat puterea politică. Arseniy Yatsenyuk, purtătorul de drapel al Partidului Patriei, a promis duminică seara să lupte pentru o numărare corectă a voturilor.
Mulţi ucraineni susţin că rezultatele alegerilor vor modela viitorul democraţiei din ţara lor – cea de-a doua naţiune ca mărime, după Rusia, care a apărut din fosta Uniune Sovietică. Aproximativ 3.500 de observatori internaţionali au monitorizat scrutinul. Politicienii din opoziţie au acuzat că a existat fraudă extinsă, inclusiv înregistrarea falsă a câtorva sute de mii de alegători ca bolnavi, astfel încât votul să poată avea loc fără a fi monitorizat.