Lovitură de graţie pentru Dan Şova? Regulamentul Senatului pe punctul de a fi schimbat

Audieri în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi spre validare. În imagine, Dan Şova, Ministrul Transporturilor
Audieri în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi spre validare. În imagine, Dan Şova, Ministrul Transporturilor (Epoch Times România)

După ce votul privind arestarea lui Dan Şova a ajuns caz de CCR, Comisia de Regulament s-a întrunit marţi pentru a modifica regulamentul Senatului, pentru a îl pune în acord cu Constituţia.

Noul regulament ar putea fi votat chiar în şedinţa de plen de marţi, după ce comisia a adoptat, în unanimitate, decizia de a modifica articolul 173 din Regulament, stabilind că ”Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi” şi înlocuind astfel prevederea potrivit căreia decizia se lua cu votul majorităţii ”membrilor Senatului” , relatează B1 TV.

Ca urmare a acestei modificări, cererile de arestare venite din partea justiţiei vor putea fi aprobate cu majoritate simplă, aşa cum prevede Constituţia, şi nu cu majoritate calificată, aşa cum s-a procedat în cazul fostului ministru Şova.

Modificarea regulamentului Senatului survine după ce atât Consiliul Superior al Magistraturii, cât şi preşedintele Klaus Iohannis şi parlamentari PNL au sesizat Curtea Constituţională cu privire la votul dat în cazul Şova în Parlament, unde, deşi majoritatea senatorilor prezenţi au votat pentru arestarea fostului ministru, Senatul a refuzat să dea aviz favorabil cererii DNA, pe motiv că trebuiau întrunite voturile a jumătate plus unu din numărul total de senatori.

Dacă această modificare adusă regulamentului va fi votată de plen, Dan Şova ar putea primi lovitura de graţie. Senatorul PNL Sebastian Grapa, preşedintele Comisiei de Regulament din Senat a anunţat că în această situaţie va fi îndreptăţit să ceară reconsiderarea hotărârii de neîncuviinţare a arestării lui Dan Şova:

"Pot solicita reconsiderarea hotărârii şi o voi face", a declarat Sebastian Grapa, citat de stirpesurse.ro.

Reamintim că miercurea trecută, Senatul a refuzat aprobarea cererii DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a colegului lor, Dan Şova.

Dintr-un total de 151 de senatori prezenţi în sală, 79 au votat pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, 67 împotrivă şi 5 s-au abţinut. Conform Constituţiei, "hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră", ceea ce înseamnă că, pentru arestarea lui Şova, erau necesare doar 77 de voturi.

Regulamentul Senatului în schimb susţine, contrar prevederilor din Constituţie, că o astfel de hotărâre se adoptă cu votul majorităţii tuturor senatorilor, nu doar a celor prezenţi - adică un număr de 85 de voturi având în vedere că avem un total de 168 de senatori.

Deşi Constituţia ar trebui să primeze, nu acesta a fost cazul în speţa Dan Şova, astfel că senatorul PSD, acuzat de căpuşarea complexurilor Rovinari şi Turceni, a scăpat de arestarea preventivă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne