Lotiunile si pudra cosmetica pentru bebelusi contin substante potential nocive

(Christopher Furlong / Getty Images)

Lotiunile, sampoanele si pudra de talc pentru bebelusi pot transmite compusi chimici potential toxici, precum ftalatii, in organismul copiilor, potrivit unui studiu publicat luni de AFP.

Studiul realizat de Universitatea din Washington si institutul de cercetari din cadrul Spitalului de pediatrie din Seattle, demonstreaza ca bebelusii pe pielea carora mamele aplica produse de acest tip prezinta in urina o concentratie mai mare de ftalati decat sugarii care nu beneficiaza de astfel de "tratamente cosmetice".

Cercetatorii au masurat concentratia in urina a noua tipuri de ftalati la 163 de bebelusi cu varsta intre 2 si 28 de luni.

Ftalatii pot provoca tumori hepatice, potrivit testelor realizate pe cobai in laborator.

Cercetatorii au descoperit ca bebelusii ai caror parinti utilizau sampoane, pudra de talc si lotiuni prezentau un nivel mai mare de ftalati in urina.

"Este ingrijorator, pentru ca expunerea la ftalati in primele luni de viata a fost asociata cu modificari in concentratia de hormoni si cu o crestere a cazurilor de alergii si eczeme", a indicat Sheela Sathyanarayana, profesor de pediatrie la Universitatea din Washington, autor al acestui studiu.

"Bebelusii sunt, poate, cei mai afectati comparativ cu copiii si adultii, pentru ca sistemul lor reproducator si endocrin nu este complet dezvoltat", spune profesorul.

In 2006, Uniunea Europeana a interzis utilizarea a sase ftalati in compozitia jucariilor zornaitoare pentru bebelusi.