Longevitate vocală: Nicolai Gedda şi Aretha Franklin
Îmi amintesc cum ascultam emisiunea radiofonică "Scena Vocilor" găzduită de binecunoscutul George Jellinek, care a redat un număr de înregistrări ale aceleiaşi arii dificile, interpretate de unii dintre cei mai faimoşi tenori ai secolului XX. În final, el a spus că singura înregistrare a ariei cântate exact cum este scrisă, aparţine lui Nicolai Gedda.
Născut în 1925, la Stockholm, având un tată rus şi o mamă suedeză, Gedda era dăruit pentru muzică şi limbi străine. Vorbeşte aproape douăsprezece limbi şi are o dicţie superbă în fiecare dintre ele. În înregistrarea ariei "Vanessa" a lui Samuel Barber, pronunţia este chiar mai clară decât a unor americani aflaţi în distribuţie.
Gedda, acum retras din lumea muzicii, a cântat pe scenele de operă de pe glob până la vârsta de peste 70 de ani şi este considerat a fi tenorul cu cele mai multe înregistrări din istorie şi pentru că stăpânea atât de multe stiluri vocale.
Noua colecţie intitulată "Nicolai Gedda Sings Arias & Lieder" (pentru Hänssler Classic) este una nepreţuită, cu înregistrări realizate în perioada 1954-1965, când era în plenitudinea vocii. Prima arie este Cântecul Vizitiului din opereta "Le Postillon Lonjumeau" (rolul său de debut, 1952).
Bucata muzicală nu înfăţişează numai stilul francez şi dicţia impecabile, ci şi strălucitorul său Re acut. Pavarotti a afirmat odată: "Nu există alt tenor în viaţă cu o mai uşoară abordare a registrului acut decât Gedda."
Pe CD, alături de piesa lui Adam, Gedda interpretează şi arii de Gluck, Mozart, Rossini şi Glinka. Apoi schimbă registrul, interpretând o serie de cântece de Schubert, Poulenc, Rimski-Korsakov, Debussi, Nin, Respighi, Pratella, Casella şi Carnevali, acompaniat la pian de Werner Singer şi Erik Werba.
Aretha Franklin
Alt artist care combină măiestria cu longevitatea vocală este Aretha Franklin. Aceasta a celebrat recent cea de-a şaptezecea aniversare, cântând la Radio City Music Hall. În onoarea zilei de naştere a "Reginei muzicii soul", Arista/Legacy a pus în vânzare o colecţie de piese rezultate din colaborarea acesteia cu producătorul Clive Davis şi Arista Records: "Knew You Were Waiting: The Best of Aretha Franklin 1980–1988.”
Deşi Franklin triumfase în perioada de început când înregistra cu casa de discuri Atlantic, schimbarea gusturilor publicului şi vânzările dezamăgitoare ale înregistrărilor târzii au condus la părăsirea acestei case de discuri. La Arista, Davis a alăturat-o unora dintre cei mai buni artişti actuali de pop, soul, dance şi jazz.
În colecţie, Franklin poate fi ascultată cântând duete cu Annie Lennox, Elton John, Whitney Houston (nepoată prin botez), George Michael, Michael McDonald şi George Benson, alături de instrumentişti invitaţi precum Keith Richards şi Ronnie Wood pentru piesa "Jumping Jack Flash" şi Clearence Clemons pentru "Freeway of Love".
Chiar dacă piesele realizate în această perioadă au dus lipsa profunzimii emoţionale caracteristică şlagărelor ei din anii 60 cu Atlantic, ele au prins fără dubiu la public, precum şlagărul “Who’s Zoomin’ Who?” şi “A Rose is Still a Rose,” pentru a cita titlul uneia dintre cele mai frumoase balade de pe CD. Putem spune că Regina a rămas regină.
Barry Bassis scrie despre muzică, teatru, călătorii şi serate pentru diferite publicaţii.