Londra trimite 800 de soldaţi în zona Arctică, datorită extinderii prezenţei Rusiei în regiune

Gavin Williamson, ministrul Apărării din Marea Britanie
Gavin Williamson, ministrul Apărării din Marea Britanie (Carl Court/Getty Images)

Ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a anunţat că 800 de soldaţi britanici vor fi trimişi în Norvegia la începutul anului viitor, măsură ce va fi aplicată în fiecare iarnă timp de cel puţin un deceniu. Soldaţii se vor alătura trupelor americane şi olandeze din zonă şi vor viza Rusia.

Înaintea unei călătorii spre Birmingham, Williams a declarat:

“Observăm că activitatea submarinelor ruseşti este foarte aproape de nivelul înregistrat în timpul Războiului Rece şi este corect că începem să răspundem la acest lucru.

“Cu 10 ani în urmă, mulţi oameni au considerat că era activităţii submarinelor în Nordul îndepărtat, în Atlanticul de Nord şi ameninţarea pe care a reprezentat-o aceasta au dispărut odată cu prăbuşirea Zidului Berlinului. Această ameninţare a revenit cu adevărat în prim plan”.

Programul britanic are la bază afirmaţiile legate de agresiunea rusească şi ideea că încălzirea globală va tenta Rusia să lanseze noi revendicări în Nordul Îndepărtat, în apropierea zonelor în care există vechi baze din perioada sovietică, cu scopul de a exploata resursele naturale.

Marea Britanie nu are nicio revendicare naturală în această regiune, însă acest lucru nu a oprit-o să trimită soldaţi. De asemenea, unii oficiali au afirmat că este vital ca Londra să demonstreze că “suntem prezenţi” în Cercul Arctic.

Au existat de mult timp speculaţii privind graba de a revendica resursele Nordului, însă naţiunile NATO au trimis tot mai multe trupe la fiecare zonă de frontieră rusească în ultimii ani, precizând întotdeauna că doresc să combată o “agresiune” care uneori pare să fie doar o scuză pentru a justifica mai multe cheltuieli militare.