Londra se confruntă cu o amendă de 2 miliarde de euro pentru ignorarea unei fraude chineze

Marea Britanie ar putea primi o amendă totală de 2 miliarde de euro din partea Bruxelles-ului, întrucât investigatorii UE au descoperit că autorităţile britanice au închis ochii în faţa unei masive reţele de fraudă ce a permis produselor chineze foarte ieftine să inunde Europa.
Navă chineză de capacitate mare pentru transport de mărfuri.
Navă chineză de capacitate mare pentru transport de mărfuri. (Captură Foto)

Biroul anti-fraudă al Uniunii Europene (OLAF), descoperind aparent una dintre cele mai mari reţele de fraudă din istorie, a concluzionat că serviciile vamale britanice au jucat un rol central, ignorând în mod repetat avertizările de a lua măsuri în ceea ce priveşte textilele şi încălţămintea chineză care au inundat UE la o mică fracţiune din costul lor de producţie.

OLAF a calculat că “neglijenţa continuă” a serviciilor vamale britanice a privat Uniunea Europeană de venituri în valoare de 1,987 miliarde de euro sub formă de taxe neîncasate pentru mărfurile chineze. Reţeaua criminală foarte complex organizată a costat ţări majore din blocul european, precum Franţa, Germania, Spania şi Italia, o sumă totală de 3,2 miliarde de dolari sub forma de TVA neîncasat, au mai adăugat investigatorii.

În încercarea de a reduce o parte din fondurile pierdute, OLAF a trimis o recomandare Directoratului General pentru Buget din cadrul Comisiei Europene că Marea Britanie ar trebui forţată să plătească 2 miliarde de euro direct la bugetul UE. Orice recuperare de fonduri va depinde de discuţiile şi procedurile legislative dintre Marea Britanie şi Comisia Europeană.