Londra regretă scurgerea unor depeşe în care administraţia Trump este descrisă “ineptă”

Preşedintele american Trump şi premierul britanic May la o conferinţă comună de presă în Londra, 4 iunie 2019 (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
08.07.2019

Marea Britanie a declarat luni că a contactat SUA pentru a-şi exprima regretul în legătură cu scurgerea unor note confidenţiale în care ambasadorul britanic la Washington a descris administraţia preşedintelui Donald Trump ca fiind “disfuncţională” şi “ineptă”, potrivit Reuters.

Conform publicaţiei Mail on Sunday, diplomatul britanic a afirmat, în memoriile şi rapoartele sale transmise Londrei, că preşedinţia lui Trump, pe care îl consideră “instabil” şi “incompetent”, este susceptibiă "să se prăbuşească în flăcări" şi "să se încheie în dizgraţie", notează Digi24. “Nu credem cu adevărat că această administraţie va deveni substanţial mai normală, mai puţin disfuncţională, mai puţin imprevizibilă, mai puţin divizată, mai puţin stângace şi ineptă din punct de vedere diplomatic”.

Telegramele lui Kim Darroch, ambasadorul Londrei la Washington, care au fost divulgate duminică unui ziar britanic, l-au deranjat pe Trump, solicitând părţii britanice să afle persoana care le-a dezvăluit.

Ministrul britanic al Comerţului, Liam Fox, care se află în vizită în Washington, a declarat postului de radio BBC că îşi va cere scuze faţă de Ivanka Trump, fiica preşedintelui, cu care urmează să se întâlnească în timpul călătoriei sale.

Dezvăluirile au fost făcute într-un moment în care Marea Britanie speră să încheie un acord comercial major cu cel mai apropiat aliat al său după ce va ieşi din Uniunea Europeană, ieşire care în prezent este programată să aibă loc în 31 octombrie.

Nigel Farage, liderul Partidului Brexit şi un spin îndelungat în coasta guvernelor britanice, a afirmat că "figuri" precum Darroch nu ar mai fi “prin zonă” dacă fostul ministru de Externe, Boris Johnson, unul dintre cei doi candidaţi la înlocuirea premierului britanic Theresa May, ar fi ales de membrii Partidului Conservator.

Deşi este apropiat de Trump, Farage a exclus posibilitatea de a deveni următorul ambasador britanic la Washington.

“Nu cred că sunt omul potrivit pentru această funcţie”, a declarat el postului de radio BBC.

O anchetă este acum în desfăşurare pentru a determina cine a fost în spatele celei de-a doua dezvăluiri serioase de materiale confidenţiale din acest an.

În urmă cu două luni, premierul May l-a concediat pe ministrul Apărării, Gavin Williamson, după ce o serie de discuţii secrete desfăşurate în Consiliul Securităţii Naţionale cu privire la potenţialul rol al companiei chineze Huawei în reţeaua naţională 5G au fost divulgate mass mediei şi după ce o anchetă a concluzionat că el a fost responsabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor