Londra publică un video în care 17 avioane ruseşti “hărţuiesc” o navă de luptă britanică în apropierea Crimeei

Avioane de luptă ruseşti zboară la mică distanţă de nava britanică HMS Duncan în Marea Neagră (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.11.2018

Într-o manifestare de “ostilitate îndrăzneaţă”, 17 avioane de vânătoare ruseşti au hărţuit nava de luptă a Marinei Regale britanice HMS Duncan, în Marea Neagră, în apropierea peninsulei ucrainene anexată de ruşi, Crimeea, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Imaginile uimitoare ale incidentului au fost difuzate într-un documentar realizat de canalul britanic Channel 5 după operaţiunile desfăşurate de distrugătorul britanic din clasa Type 45 în regiunea instabilă.

Secretarul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a lăudat acţiunile echipajului aflat la bordul navei HMS Duncan în faţa hărţuielilor avioanelor de vânătoare ruseşti.

Williamson a afirmat: “În ultimul an, HMS Duncan şi echipajul său au demonstrat rolul cheie pe care îl joacă Marea Britanie în NATO”.

“Ca navă amiral a NATO, [HMS Duncan] a înfruntat ostilitatea îndrăzneaţă a ruşilor în Marea Neagră, cu avioane de vânătoare zburând deasupra sa, fiind urmărită de nave de spionaj ruseşti. [Nava] a jucat un rol vital în protejarea aliaţilor NATO în timpul loviturilor americano-britanico-franceze împotriva zonelor din Siria în care se construiau arme chimice”.

Mike Utley, comandant al Marinei Regale, a afirmat că incidentul care a implicat HMS Duncan evidenţiază provocările eeprezentate de activitatea militară rusească.

“HMS Duncan este probabil singura navă care s-a confruntat cu un raid de această magnitudine în ultimii 25 de ani”, a susţinut Utley.

“Cred că tacticile lor [ale ruşilor] sunt naive. Ceea ce nu ştiu ei este cât de capabilă este nava”, a precizat el, insistând că o astfel de activitate intensă a ruşilor demonstrează de ce aceştia sunt o provocare.

Imaginile video arată cum avioanele de vânătoare ruseşti zboară în jurul navei britanice înainte să se întoarcă în spaţiul aerian rusesc, iar unul dintre piloţii ruşi a trimis un mesaj echipei de pe HMS Duncan: “Noroc, băieţi”.

Documentarul mai include declaraţia unuia dintre marinarii navei britanice care a precizat că s-ar putea ca acel mesaj să fi fost un avertisment la adresa HMS Duncan, în timpul ce altul a declarat:

“Ei au avut 17 avioane, noi aveam 48 de rachete. Cred că am fi câştigat de data aceasta”.

Noile imagini au fost publicate în contextul în care tensiunile dintre Kremlin şi Kiev s-au amplificat din nou după ce, duminică, Rusia a deschis focul asupra a trei nave ucrainene în Marea Azov şi apoi a capturat atât navele, cât şi echipajele lor.

Marina ucraineană a declarat că şase marinari au fost răniţi în atacul ruşilor, când navele ruseşti au deschis focul asupra vaselor ucrainene în Strâmtoarea Kerci, un canal de apă situat între peninsula ucraineană anexată de ruşi Crimeea şi Rusia continentală şi care leagă Marea Neagră şi Marea Azov.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a avertizat că există o ameninţare “extrem de gravă” cu privire la o invazie terestră. De asemenea, ca răspuns la incidentul din Marea Azov, liderul ucrainean a semnat luni un decret privind adoptarea pentru 30 de zile a legii marţiale în Ucraina. Această decizie va însemna, printre altele, mobilizarea parţială a armatei şi intensificarea măsurilor de apărare aeriene, măsuri care dau naştere la temeri privind amplificarea tensiunilor militare în regiune.

De asemenea, în cadrul unei întâlniri de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul american Nikki Haley a avertizat Rusia că acţiunea de a confisca navele reprezintă o “încălcare grosolană a suveranităţii teritoriului ucrainean”.

Haley a precizat că declaraţia reflectă “îngrijorările enorme” ale conducerii americane, adăugând că “astfel de acţiuni ilegale” vor face imposibilă normalizarea relaţiilor dintre SUA şi Rusia. Totuşi, Washingtonul nu a cerut aplicarea de sancţiuni suplimentare împotriva Kremlinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor