Londra: Modificarea regulii de succesiune la tronul britanic provoacă îngrijorări

Anunţata modificare a regulii vechi de secole a succesiunii la tronul Angliei, în sensul renunţării la principiul întâietăţii masculine, provoacă unele nemulţumiri în rândul Establishment-ului britanic, notează AFP.
Prinţul Charles, moştenitorul Coroanei Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.01.2013

Anunţata modificare a regulii vechi de secole a succesiunii la tronul Angliei, în sensul renunţării la principiul întâietăţii masculine, provoacă unele nemulţumiri în rândul Establishment-ului britanic, notează AFP.

Această reformă i se va aplica primului născut al prinţului William, al doilea în ordinea succesiunii la tron, şi al ducesei de Cambridge, a explicat în decembrie vicepremierul Nick Clegg.

Prinţul Charles şi-a exprimat însă în această săptămână îngrijorările, împărtăşite de înalţi prelaţi ai Bisericii Anglicane şi de membri ai Camerei Lorzilor, cu privire la consecinţele unei asemenea legislaţii asupra monarhiei britanice şi a Bisericii oficiale a Angliei.

Potrivit reformei pe care parlamentul ar urma să o adopte la 22 ianuarie, copilul lui William şi al lui Kate va putea moşteni tronul, indiferent dacă va fi băiat sau fată.

'Legislaţia va pune capăt principiului întâietăţii masculine (...) şi interdicţiei impuse oricui din linia succesorală de a se căsători cu un catolic sau o catolică', mai preciza Nick Clegg în decembrie.

Modificarea regulilor seculare ale succesiunii a fost adoptată de liderii Commonwealth-ului în octombrie 2011, cu două luni înaintea anunţului sarcinei lui Kate. Însă odată cu apropierea votului parlamentar asupra acestei reforme, care se bucură de un larg sprijin popular şi de aprobarea principalelor partide, încep să se facă auzite unele rezerve.

Subiectul principal al acestor îngrijorări îl constituie posibilitatea oferită prin reformă ca un moştenitor la tron să se căsătorească cu o un catolic sau o catolică, uniune interzisă până acum fără convertirea prealabilă a viitorului consort.

Problemă rezidă în faptul că modificarea legislativă dă naştere posibilităţii ca un copil crescut în religia catolică să acceadă la tron, ceea ce rămâne interzis, dat fiind că monarhul rămâne şeful Bisericii Anglicane şi 'apărătorul credinţei'.

Prieteni ai prinţului Charles, primul în ordinea succesiunii la tron, au declarat recent pentru Daily Mail că tatăl prinţului William se teme că guvernul nu a luat în considerare toate implicaţiile viitoarei legi şi efectele sale asupra relaţiei dintre stat şi Biserica Anglicană.

Miercuri, în Camera Comunelor, primul ministru David Cameron a dezminţit că ar exista cea mai mică problemă, asigurându-i pe deputaţi că subiectul a fost 'rezolvat şi aprobat' în 'strânsă legătură' cu Palatul Buckingham.

Prinţul Charles nu este însă singurul îngrijorat: fostul arhiepiscop de Canterbury, Lordul George Carey, a atras atenţia asupra 'propunerilor nechibzuite care pot modifica delicatul echilibru constituţional'.

Şi membri ai Camerei Lorzilor l-au luat în vizor în această săptămână pe vicepremierul Nick Clegg, chestionându-l mai ales cu privire la graba guvernului de a vedea adoptată această reformă, şi la timpul scurt alocat dezbaterii sale în parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor