Londra anunţă o comasare militară în zona Arctică pentru a contracara activităţile ruşilor [rapoarte]

Soldaţi britanici (Getty Images)
Andrei Popescu
18.02.2019

Ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a anunţat duminică intenţia de amplificare a prezenţei militare britanice în zona Arctică pentru a contracara activităţile Rusiei din regiune.

“Fie că este vorba de îmbunătăţirea abilităţilor noastre în condiţii de sub zero grade, fie că este vorba de a învăţa de la aliaţi precum Norvegia, sau că vom monitoriza ameninţările submarine cu avionul nostru Poseidon, vom rămâne atenţi la noile provocări”, a precizat Williamson, citat de publicaţia The Telegraph, adăugând că noul avion P8 Poseidon pentru monitorizare maritimă va fi folosit să restricţioneze activităţile submarinelor ruseşti în regiune.

Williamson a făcut remarcile în timpul unei vizite la o nouă bază a Marinei Regale britanice în regiunea Bardufoss din nordul Norvegiei.

De asemenea, Marina Regală va trimite anual peste 1.000 de soldaţi în Norvegia pe o perioadă de 10 ani pentru exerciţii de pregătire, în baza unui acord încheiat între cele două state, a mai precizat Williamson. În plus, în 2020, nouă avioane P8 Poseidon vor fi desfăşurate la baza aeriană Lossiemouth a Forţei Aeriene Regale, situată în Scoţia, cu scopul de a desfăşura operaţiuni de recunoaştere în Atlanticul de Nord şi în zona Arctică.

Williamson a exprimat în repetate rânduri temeri în legătură cu presupusa prezenţă militară rusească amplificată în regiunea Arctică şi cu presupusele încercări ale Kremlinului de a militariza zona. De asemenea, Londra a afirmat anterior că navigaţia în zona Arctică ar putea fi limitată ca urmare a acţiunilor ilegale ale Rusiei.

La sfârşitul lui septembrie 2018, Williamson a dezvăluit noua Strategie britanică de Apărare pentru zona Arctică, invocând ameninţări tot mai numeroase în regiune şi presupuse încercări ale Rusiei de a militariza zona.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă la Conferinţa de Securitate din München că Moscova observă comasarea militară a alianţei NATO în zona Arctică şi că doreşte să afle ce fel de mandat urmăreşte să obţină alianţa în regiune.

În august 2018, ambasadorul rus Vladimir Barbin a evidenţiat comasarea militară continuă a NATO în regiune, citând exerciţiul militar al alianţei Trident Juncture 18; decizia alianţei de a crea noul Comandament al Forţei Comune pentru regiunea Atlanticului, cu sediul în oraşul american Norfolk şi care va răspunde de zona Arctică-Atlantic; şi eforturile Washingtonului de a-şi reface Flota a 2-a, care operează în principal în Atlanticul de Nord.

Consiliul Arctic este un forum interguvernamental pentru statele din zona Arctică, creat pentru cooperare în probleme precum: protejarea comunităţilor indigene, dezvoltare sustenabilă şi protejarea mediului. Conform Declaraţiei de la Ottawa din 1996, membrii acestui Consiliu includ Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia, Suedia şi Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor