Locuitorii Chişinăului au marcat trei ani de la „Revoluţia Twitter” printr-un concert
alte articole
A treia aniversare a mişcării de protest a tinerilor, din 7 aprilie 2009, care a dus la răsturnarea comuniştilor de la putere, a fost marcată sâmbătă la Chişinău de un spectacol de muzică folk şi patriotică susţinut de artişti locali.
Manifestarea a debutat cu depunerea de flori şi sute de lumânări aprinse la statuia lui Ştefan cel Mare, locul de unde a pornit revolta.
Circa 1.000 de locuitori ai Chişinăului au participat la această comemorare organizată de Primărie, majoritatea comentând un film distribuit prin internet exact în ziua aniversării.
Este vorba despre un documentar anonim, care vorbeşte despre implicarea unor personaje din conducerea Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM) şi serviciilor secrete ruse în organizarea violenţelor care au dus la moartea a cel puţin doi tineri şi arestarea, urmată de maltratare şi torturare, a peste 600 de oameni.
La vremea respectivă, autorităţile de la Chişinău au acuzat România ade implicare în organizarea protestului anticomunist.
Ca urmare a acestor învinuiri ambasadorul român la Chişinău a fost expulzat, iar cetăţenilor români li s-au impus vize pentru călătorii în Republica Moldova, această măsură fiind ridicată câteva luni mai târziu, imediat dupa ce comuniştii au pierdut alegerile.
Tot sâmbătă, două formaţiuni politice au organizat proteste în faţa Guvernului şi a sediilor comisariatelor de poliţie din sectoarele Chişinăului, pentru a cere dezvăluirea adevărului despre cine stă în spatele violenţleor din 7 aprilie şi pedepsirea celor vinovaţi pentru acestea.