Iaşi: Studenţii basarabeni marchează trei ani de la evenimentele din 7 aprilie

Evenimentele din 7 aprilie 2009 nu au fost uitate de tinerii de peste graniţele Republicii Moldova. În jur de 50 de tineri s-au adunat în după-amiaza zilei de ieri în Parcul Voievozilor din Iaşi pentru a comemora persoanele care şi-au pierdut viaţa în timpul protestelor de acum trei ani. Evenimentul a fost organizat la iniţiativa Asociaţiei Tinerilor Români din Afara Graniţelor (ATRAG) şi a Clubului Liberal pentru Republica Moldova (CLM) din Iaşi.
Tatiana Chiriac
08.04.2012

Evenimentele din 7 aprilie 2009 de la Chişinău nu au fost uitate de tinerii de peste graniţele Republicii Moldova. În jur de 50 de tineri s-au adunat în după-amiaza zilei de ieri în Parcul Voievozilor din Iaşi pentru a comemora persoanele care şi-au pierdut viaţa în timpul protestelor de acum trei ani. Evenimentul a fost organizat la iniţiativa Asociaţiei Tinerilor Români din Afara Graniţelor (ATRAG) şi a Clubului Liberal pentru Republica Moldova (CLM) din Iaşi.

Studenţii aflaţi la studii în România împreună cu colegii lor români au ţinut un minut de reculegere şi au depus lumânări lângă imaginile celor trei tineri care au decedat în urma violenţelor care au avut loc la Chişinău pe 7 aprilie 2009.

„Astăzi simţim că am reuşit să schimbăm ceva în urmă cu trei ani. A fost practic un eveniment marcant, o dată istorică pentru noi,” a declarat Constantin Vlas, preşedintele ATRAG.

Cătălin Ungureanu este unul dintre tinerii basarabeni care s-au aflat în Piaţa Marii Adunări Naţionale în ziua de 7 aprilie 2009. Acesta şi-a manifestat gratitudinea faţă de toţi cei care s-au implicat atât fizic cât şi moral la evenimentele din acea zi, relatează moldova.org.

„Mă bucur că au reuşit să-şi pună umărul, să-şi spună cuvântul la aspiraţia noastră pentru libertate, pentru că asta am vrut”, a spus tânărul din Chişinău, actualmente student la Iaşi şi membru al Clubului Liberal pentru Republica Moldova înfiinţat recent.

Reprezentanţii ATRAG susţin că evenimentul de astăzi nu pune accentul doar pe tragedia care a avut loc, ci şi aduce mulţumire celor care s-au implicat.

„Trebuie să mulţumim oamenilor care au ieşit în stradă şi nu au avut frică, deoarece cunoaştem consecinţele. Foarte mulţi au fost supuşi presiunilor ulterior”, a conchis Doina Rusu, purtătorul de cuvânt ATRAG.

„Este un moment frumos, nimeni nu trebuie să uite, toţi trebuie să mulţumească şi să ştie că prezentul a depins foarte mult de acţiunile din trecut”, a mai adăugat studenta.

Un eveniment similar urma să aibă loc şi la Bucureşti.

La Chişinău însă Monumentul Libertăţii, dedicat evenimentelor din aprilie 2009, nu va fi edificat nici anul acesta. Asta deoarece, potrivit Ministerului Culturii, nu există surse financiare, scrie info-prim neo.

„Costul proiectului este în jur de 7 milioane de lei. Când vor fi bani, atunci vom putea discuta la acest subiect”, a declarat viceministrul culturii, Gheorghe Postică, pentru sursa citată. „Dacă se vor găsi banii, lucrările vor dura în jur de 8 luni”, a precizat viceministrul.

Nici placa în memoria tânărului decedat la 7 aprilie, Valeriu Boboc, nu a fost instalată în Piaţa Marii Adunări Naţionale, aşa cum propunea primarul capitalei. Dorin Chirtoacă a declarat în acest sens că o să revină la ideea lansată încă în luna octombrie, fără a oferi mai multe detalii.

Potrivit proiectului, Monumentul Libertăţii reprezintă o cruce oblică, reprezentată de 12 panouri din metal negru.

Amintim că la 7 aprilie 2009, zeci de mii de tineri au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare în cadrul cărora Partidul Comuniştilor a câştigat aproape jumătate din mandatele de deputat. În anul 2010 a fost propus să se instaleze la Chişinău un Monument al Victimelor Torturii, după care proiectul a fost redenumit în Monumentul Libertăţii. Autorităţile promiteau instalarea lui încă cu 2 ani în urmă, fapt ce nu a avut loc nici până acum. Ministrul Culturii a propus atunci ca acest obiect de cult să fie edificat în faţa sediului Parlamentului. Asta deoarece la 7 aprilie, atât sediul Preşedinţiei cât şi a Parlamentului au fost vandalizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor