Liviu Dragnea, preşedintele PSD care a câştigat alegerile înainte de vot

Social-democraţii se pregătesc să îl legitimeze pe Liviu Dragnea la şefia celui mai mare partid din România - PSD.
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
11.10.2015

UPDATE. Procesul de votare pentru alegerea noului preşedinte PSD s-a încheiat în jurul orei 20:00. Social-democraţii se aşteaptă la o prezenţă de aproximativ 80%. Potrivit Mediafax, mai bine de 400.000 dintre cei aproximativ 532.000 de membri PSD s-au prezentat la vot.

* * *

Premieră în PSD. Pentru prima dată de la înfiinţarea partidului, preşedintele PSD va fi ales, duminică, de toţi cei 531.000 de membri ai formaţiunii. La scrutin participă însă un singur candidat, Liviu Dragnea, ceea ce înseamnă că "tăticul baronilor" din Teleorman e ca şi ales - el va deveni primul şef al PSD condamnat la închisoare cu suspendare în primă instanţă.

Procesul de votare va începe la ora 8.00 şi se va încheia cel târziu la ora 20.00, după care rezultatele votului vor fi centralizate în Capitală. "Secţiile" de votare se vor putea organiza inclusiv în casele liderilor PSD sau în magazinele săteşti.

Dragnea a explicat că şefii de organizaţii din teritoriu au voie să organizeze secţii de vot "în orice spaţiu unde pot avea acces cu documente legale şi unde se pot asigura condiţii civilizate pentru organizarea alegerilor", însă este interzisă organizarea de secţii de vot în restaurante, spaţii comerciale şi şcoli.

Fiecare aşa-zisă secţie de vot va putea decide când să oprească procesul, având în vedere că în anumite localităţi sunt puţini membri şi este de aşteptat ca "votarea" să se încheie repede.

Mai mult, membrii PSD din fiecare localitate vor fi mobilizaţi şi vor vota, în cele mai multe cazuri, împreună, în aceeaşi perioadă de timp. Pentru prima dată în istoria partidului, şeful formaţiunii va fi ales de toţi membri de partid, fie că aceştia îşi plătesc cotizaţiile sau nu.

Liviu Dragnea a rămas unicul aspirant la şefia partidului, după ce contracandidaţii săi, Nicolae Şerban şi Daniel Savu au fost descalificaţi, pe motiv că nu beneficiau de recomandarea organizaţiei din care fac parte şi a încă altor patru organizaţii, potrivit regulilor stabilite de partid.

Întrebat recent de jurnalişti dacă, în condiţiile în care este unicul candidat, se mai justifică scrutinul intern pe care PSD intenţionează să îl organizeze în data de 11 octombrie, Liviu Dragnea a replicat:

"Da. (se justifică — n.r.). În primul rând, este o obligaţie statutară; în al doilea rând, este un exerciţiu ultrademocratic, de democraţie maximă. Vreau să vă spun că toţi membrii de partid vor să îşi aleagă preşedintele, ei, în mod direct. Că este un candidat, că sunt doi, că sunt nouă, ei vor veni la vot."

În trecut, pe 21 aprilie 2005, Mircea Geoană devenea şeful PSD, obţinând 964 de voturi, în vreme ce fostul preşedinte Ion Iliescu strângea doar 530. La rândul său, pe 21 februarie 2010, Victor Ponta era votat de 856 de pesedişti, în timp ce Mircea Geoană obţinea doar 781. Acum, pe 11 octombrie, cei peste 500.000 de membri PSD vor avea ocazia să îl legitimeze la şefia PSD pe candidatul unic Liviu Dragnea.

În ciuda acestei imense legitimări, scaunul lui Liviu Dragnea nu este nici pe departe stabil. Soarta liderului PSD atârnă acum de sentinţa finală pe care Înalta Curte o va da în curând, în dosarul Referendumul.

Rezultatele alegerilor de duminică vor fi validate a doua zi de Comitetul Executiv Naţional, iar pe 18 octombrie, în cadrul Congresului extraordinar al partidului, vor fi aleşi şi restul membrilor conducerii PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor