"Lista ruşinii" i-a adus Fiscului o amendă de 16.000 de lei

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a amendat ANAF pentru că a încălcat legea atunci când a publicat "lista ruşinii" cu datornici, listă în fruntea căreia se află primarul Robert Negoiţă, cu 232 de milioane de lei neachitaţi la stat.
ANAF în acţiune.
ANAF în acţiune. (Andi Laslau)

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a sancţionat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu amendă contravenţională în cuantum de 16.000 de lei, pentru că a publicat datele personale ale celor care datorează statului mai mult de 1.500 lei, reiese dintr-un comunicat de presă remis miercuri de instituţie.

"Începând cu data de 17 mai, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Datelor a realizat o investigaţie din oficiu, în care vizată a fost ANAF, ca urmare a publicării în 16 mai, pe internet, a listei cu 187.230 de contribuabili - persoane fizice cu restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016", a precizat ANSPDCP.

În urma finalizării controlului, la data de 23 mai, Autoritatea a constatat că datele personale au fost prelucrate nelegal, fiind publicate "pe alt site de Internet, decât pe propria pagină de Internet, (...) datele nefiind exacte şi actualizate la data publicării (16 mai 2016), în conformitate cu situaţia reală a achitării debitelor de către anumite persoane fizice din respectiva listă", se precizează în comunicatul de presă.

În acelaşi timp, ANAF "nu a asigurat informarea completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificările prealabile trimise prin poştă, nici în cadrul informaţiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatărilor."

ANAF va contesta amenda

"Prin Legea nr. 207/2015 (Codul de procedurã fiscalã), adoptatã de Parlamentul României, s-a stabilit în sarcina Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, a organelor fiscale locale şi a altor instituţii publice, care administreazã creanţe fiscale, obligaţia de a publica listele contribuabililor care înregistreazã restanţe fiscale. ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restanţe fiscale, a respectat drepturile si libertãtile fundamentale ale persoanelor fizice.

Autoritatea Naþionalã de Supraveghere a Prelucrãrii Datelor cu Caracter Personala verificat ANAF fãrã a constata vreo abatere privind fondul legalitãţii publicãrii listei persoanelor fizice cu restanţe fiscale. În schimb, ANSPDCP susţine cã a identificat probleme tehnice de formã privind modalitatea publicãrii, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 şi pe alt site de internet decât propria paginã şi informare incompletã privind prevederile Legii 677/2001.

Cu o lunã înainte de îndeplinirea obligaţiei de publicare, ANAF a anunţat public şi a transmis notificãri contribuabililor cu restanţe fiscale, pentru a asigura corectitudinea şi actualitatea informaţiilor. Contribuabilii au fost informaţi în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât şi despre obligaţia legalã a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitãrii sau clarificãrii situaţiei fiscale.

Prin publicarea listei şi pe platforma online data.gov.ro, s-a urmãrit utilizarea unei resurse disponibile, dedicatã stocãrii seturilor de date deschise livrate de autoritãţi şi instituţii ale administraţiei publice şi evitarea blocãrii sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicaţii majore la nivel naţional.

Listele debitorilor care înregistreazã obligatii fiscale restante se publicã trimestrial în baza art. 162, din Legea nr. 207/2015 (Codul de procedurã fiscalã). Astfel, şi de la 1 august 2016, ANAF este obligatã prin lege sã publice listele contribuabililor care înregistreazã restanţe fiscale la data de 30 iunie 2016. ANAF va contesta sancţiunile aplicate de ANSPDCP şi va continua sã respecte toate obligaţiile legale."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne