Listă comună de candidaţi ai dreptei, la europarlamentarele din 2014

Partidele de dreapta din România ar trebui să aibă o listă comună de candidaţi pentru alegerile europarlamentare din 2014, a declarat preşedintele Consiliului Director al Iniţiativei România Liberală (IRL), Vlad Moisescu.
Constituirea mişcării Iniţiativa România Liberală. În imagine, Vlad Moisescu (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
12.05.2013

Partidele de dreapta din România ar trebui să aibă o listă comună de candidaţi pentru alegerile europarlamentare din 2014, a declarat preşedintele Consiliului Director al Iniţiativei România Liberală (IRL), Vlad Moisescu. Aceştia ar trebui să candideze sub sigla Partidului Popular European (PPE), singura formaţiune politică de dreapta din Parlamentul European, după cum a precizat Moisescu.

Despre ideea candidaturilor pe o listă comună a vorbit recent şi preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu, a cărui ideea a fost salutată de liberali.

IRL poate discuta cu orice formaţiune de dreapta, inclusiv cu PDL şi Mişcarea Populară, însă Moisescu s-a ferit să dea un răspuns clar când a fost întrebat dacă este dispus să susţină candidaturile Monicăi Macovei sau Elenei Băsescu.

Dacă fundaţia va avea un număr semnificativ de membri, nu este exclusă înfiinţarea unui partid, aşa cum s-a speculat că se va întâmpla şi în cazul Mişcării Populare.

Ce a propus Ungureanu

Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a propus recent mai multe măsuri pe care ar trebui să le ia partidele de dreapta pentru a avea şanse la viitoarele alegeri. În prezent, dreapta nu este unită, iar partidele care o compun ar trebui să aibă liste comune la alegerile europarlamentare, un candidat unic la prezidenţiale şi să formeze un partid până în 2016.

"Trebuie înţeles că pentru dreapta românească, pentru a avea şanse, există două proiecte pe termen scurt şi unul pe termen mediu. Pe termen scurt, adică 2014, trebuie să avem listă comună a formaţiunilor politice ale dreptei pentru europarlamentare", a declarat Ungureanu.

Pe lista comună ar trebui să apară reprezentanţi ai Alianţei Dreptate şi Adevăr, formată din Forţa Civică şi PNŢCD, ai PDL, Iniţiativei România Liberală, Mişcării Populare şi altele. Toate aceste partide şi formaţiuni ar trebui să încheie un protocol de colaborare şi apoi să stabilească lista candidaţilor. Dacă partidele de dreapta nu se vor uni, Ungureanu este de părere că vor avea mult mai puţini parlamentari decât în prezent.

Realizarea unui partid de centru dreapta până în 2016 este un alt obiectiv important al dreptei politice, susţinut de fostul premier.

"Dacă nu facem astea, iar fragmentarea se menţine, în 2016 nu se va intra la guvernare din dreapta decât pe seama compromisului politic, sub acoperirea unei coaliţii stânga-dreapta. Nu o să existe un guvern monocolor al dreptei. Cine crede că dreapta îşi poate permite mai mulţi candidaţi şi să aibă şi succes, ori e naiv, ori păcăleşte", a concluzionat Mihai Răzvan Ungureanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor