Bilanţ nefericit după un an de guvernare USL

Revenirea românilor la lucru din recenta minivacanţă coincide cu împlinirea marţi, 7 mai, a exact un an de guvernare USL, perioadă caracterizată mai mult prin ratări decât prin realizări, întrucât principalele coordonate ale executivului condus de Victor Ponta au fost promisiuni neîndeplinite, scandaluri politice, clientelism şi inflaţie în creştere.
Liviu Şerbănescu
07.05.2013

alte articole

Crin Laurenţiu Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
07.05.2013

Revenirea românilor la lucru din recenta minivacanţă coincide cu împlinirea marţi, 7 mai, a exact un an de guvernare USL, perioadă caracterizată mai mult prin ratări decât prin realizări, întrucât principalele coordonate ale executivului condus de Victor Ponta au fost promisiuni neîndeplinite, scandaluri politice, clientelism şi inflaţie în creştere.

Exact în urmă cu un an, se instala oficial guvernul USL, după căderea, prin moţiune de cenzură, a cabinetului condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Cel de-al doilea guvern condus de Victor Ponta a fost reconfirmat în funcţie ca urmare a obţinerii a 70% din mandate în Parlament în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2012.

Bilanţul guvernării USL este unul dezastruos, în ciuda vastei majorităţi de care a beneficiat executivul. Majoritatea promisiunilor nu au fost îndeplinite, iar scandalurile s-au ţinut lanţ.

Taxe mai mari şi austeritate

Când se afla în opoziţie promitea că va face multe lucruri bune pentru ţară şi popor, însă USL nu a trecut la fapte când a preluat puterea şi a menţinut exact ceea ce critica la guvernele PDL.

Reducerea taxelor şi impozitelor, reducerea TVA pentru agricultură şi la alimente sau introducerea impozitului progresiv se numără printre promisiunile neonorate de guvernarea USL, relevă B1 TV.

Ba mai mult, în timpul guvernării USL, taxele nu s-au redus, iar austeritatea s-a menţinut.

Guvernarea de un an a USL-ului a fost marcată de eşecuri şi pentru că preţurile şi cursul euro-leu au explodat din cauza tentativei de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, din vara anului 2012.

Pe de altă parte, investiţiile străine au înregistrat o scădere accentuată, iar creşterea economică a fost sub aşteptări.

În plus, o serie de privatizări importante au eşuat sau au fost amânate - cel mai cunoscut exemplu de privatizare ratată de executivul USL este cel al companiei Oltchim - iar costurile creditelor bancare au crescut.

România a pierdut masiv inclusiv pe plan extern în timpul guvernării USL, după scandalul generat de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu sau după ratarea obiectivului de aderare la spaţiul Schengen, dar şi după scandalul numirii procurorilor-şefi ai DNA şi Parchetului General.

Printre cele câteva realizări ale executivul condus de Victor Ponta se numără reîntregirea salariilor bugetarilor, indexarea pensiilor cu 4%, majorarea salariului minim pe economie şi creşterea indemnizaţiilor pentru mame.

Andreea Paul (PDL) enumeră ce le-a adus românilor USL: scumpiri, impozite şi taxe

Într-un text publicat pe blogul său la începutul lunii aprilie, vicepreşedintele PDL Andreea Paul critica perioada de guvernare a USL, care le-a adus românilor doar scumpiri, plus taxe şi impozite mai mari.

Iată textul integral al mesajului:

"USL guvernează ca să ne arate incompetenţa crasă. Nu mai există amăgire şi promisiune. Să gândim: nicio măsură de încurajare a vieţii noastre de fiecare zi. Doar taxe şi impozite ce nu fac altceva decât să creeze panică privind viitorul fiecărui român. Doar taxe şi impozite ce ne fac să băgăm mâna tot mai adânc în fundul sacului spre a ne plăti păcatul că INCOMPETENŢA este la guvernare.

A trăi în România devine pe zi ce trece un act de crudă supravieţuire.Iată câteva exemple. Întrebaţi-vă simplu ce se va întâmpla în şase luni. Într-un an. Vom fi mai săraci în imperiul unei majorităţi fără discernământ.

Majoritatea alimentelor s-au scumpit

Pentru a putea vedea cum a evoluat preţul principalelor mărfuri alimentare sub guvernarea USL am analizat preţurile medii al principalelor produse agroalimentare în luna aprilie 2012 (ultima lună fără USL la guvernare) şi în luna ianuarie 2013 (ultimele cifre oficiale disponibile), conform datelor INS. Rezultatul a fost unul previzibil: majoritatea produselor alimentare s-au scumpit sub guvernarea USL, cu câteva mici excepţii.

Pe primul loc în topul scumpirilor din perioada aprilie 2012 – ianuarie 2013 se situează cartofii, cu o creştere uriaşă, de aproape 83%. Pe următoarele locuri se situează în ordine grâul (39%), fasolea (36%), porumbul (32%), carnea de pasăre (26%) şi ouăle de găină (23%). La polul opus, cea mai mare scădere de preţ s-a înregistrat la carnea de oaie.

Proiecţiile BNR pentru rata inflaţiei nu sunt îmbucurătoare. Se aşteaptă o inflaţie de 3,5% în anul 2013, cu creşteri mai puternice chiar în prima jumătate: o inflaţie de peste 5% în primul trimestru şi de aproape 6% în al doilea trimestru. Practic, avem un an 2013 cel puţin la fel de greu ca precedentul în ceea ce priveşte preţul alimentelor.

Preţul carburanţilor a crescut şi el sub guvernarea USL, deşi preţul mediu european scade

Nici preţul carburanţilor nu a scăpat de scumpiri sub guvernarea Ponta.

Astfel, benzina s-a scumpit cu 8% (de la 1,209 euro/litru la 30 aprilie 2012 la 1,306 euro/litru la 24 martie 2013), iar motorina s-a scumpit cu 1,3% în această perioadă, de la 1,314 euro/litru la 30 aprilie 2012 la 1,331 euro/litru la 24 martie 2013), conform cifrelor puse la dispoziţie de Comisia Europeană privind preţul mediu săptămânal al carburanţilor.

Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care atât preţul mediu european al benzinei, cât şi cel al motorinei au scăzut.

Factura la utilităţi, tot mai mare

Pe lângă scumpirea alimentelor şi a carburanţilor, factura la utilităţi a tot crescut şi va creşte în continuare sub guvernarea USL.
Preţul la gaze a crescut prima oară sub guvernarea USL la 15 septembrie 2012 cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei non-casnici.

Apoi, la 1 februarie 2013 gazele s-au scumpit din nou cu 5% pentru consumatorii non-casnici conform calendarului de liberalizare a gazelor (această creştere ar fi trebuit să aibă loc în decembrie 2012 dar a fost amânată din cauza înlocuirii guvernului).

Conform aceluiaşi calendar de liberalizare, gazele s-au scumpit la 1 aprilie 2013 cu încă 5% pentru consumatorii non-casnici, urmând a se scumpi cu încă 5% la 1 iulie şi cu încă 3% la 1 octombrie.

Şi consumatorii casnici vor resimţi noi scumpiri ale gazelor în anul 2013, conform calendarului de liberalizare. Astfel, acestea vor creşte cu 8% de la 1 iulie şi cu încă 2% de la 1 octombrie.

La fel, preţul energiei electrice a crescut sub guvernarea Ponta. În anul 2012 energia electrică s-a scumpit cu 5% la 1 iulie pentru toate tipurile de consumatori şi cu 2-3% la 1 septembrie pentru consumatorii non-casnici, conform calendarului de liberalizare.

Apoi, în chiar prima zi a anului 2013, energia electrică s-a scumpit cu încă 10% pentru toate tipurile de consumatori ca urmare a recunoaşterii de către ANRE a unor costuri mai mari de producţie, precum şi a suplimentării ajutorului acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă.

Scumpirile energiei electrice vor continua însă în acest an, pe baza calendarului de liberalizare. Conform acestuia, în urma creşterii procentului de achiziţie din piaţa concurenţială, de la 1 aprilie avem o nouă scumpire a energiei electrice pentru consumatorii casnici.

Ulterior, energia electrică s-ar mai putea scumpi de încă 2 ori conform aceluiaşi calendar (la 1 iulie şi 1 septembrie) pentru toate tipurile de consumatori.

Noi taxe şi impozite în 2013

După toate aceste scumpiri amintite anterior, guvernul USL mai vine şi cu majorări ale unor taxe şi impozite sau cu introducerea unora noi. Principalele modificări care cresc povara fiscală a românilor:

- introducerea cotei unice de 16% pe veniturile din silvicultură şi piscicultură, precum şi pentru terenurile agricole, veniturile din creşterea şi exploatarea animalelor şi din valorificarea produselor de origine animală, începând cu 1 februarie 2013;

- introducerea unei taxe speciale pentru exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale, de 0,5% aplicată veniturilor, de la 1 februarie 2013;

- introducerea taxei asupra veniturilor suplimentare rezultate din dereglementarea preţului gazelor naturale (60% din baza de calcul), începând cu 1 februarie 2013;

- introducerea obligativităţii de plată a impozitului pe venit şi CAS-ului la diurna primită de toţi angajaţii pe perioada delegării pentru partea care depăşeşte limita a de 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul instituţiilor publice, începând cu 1 februarie 2013;

- introducerea timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, începând cu 15 martie 2013;

- creşterea accizei specifice la ţigarete de la 53,18 euro/1.000 ţigarete la 56,71 euro/1.000 ţigarete începând cu 1 aprilie 2013 (după decalarea calendarului de creştere a accizelor de la 1 iulie la 1 aprilie);

- creşterea accizei la bere de la 0,748 euro/hl/1 grad Plato la 0,8228 euro/hl/1 grad Plato şi de la 0,43 euro/hl/1 grad Plato la 0,473 euro/hl/1 grad Plato în cazul producătorilor independenţi cu o capacitate de producţie anuală ce nu depăşeşte 200.000 de hl, începând cu 1 aprilie;

- creşterea taxei pentru eliberarea paşapoartelor temporare (de la 84 lei la 100 lei) şi a celor electronice (de la 244 lei la 270 lei), începând cu 1 aprilie 2013;

- creşterea taxei de pod, în cazul podurilor Giurgeni-Vadul Oii şi Feteşti-Cernavodă, începând cu 1 aprilie 2013;

- introducerea coplatei din sănătate, de până la 10 lei pe zi de spitalizare, începând cu 1 aprilie 2013;

- introducerea impozitului obligatoriu pe venit de 3% pentru firmele a căror cifră de afaceri este mai mică de 65.000 euro. Această măsură afectează deja orice firmă care are o rată a profitului mai mică de 18,75%;

- la toate acestea se adaugă majorarea impozitelor şi taxelor locale cu 16% de la 1 ianuarie 2013", conchide Andreea Paul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor