Lipsurile financiare majore afectează lupta globală împotriva tuberculozei

Reducerea epidemiei de tuberculoză este unul dintre cele 8 Ţeluri de Dezvoltare ale Mileniului asupra cărora statele membre ale ONU au căzut de acord să le atingă până în 2015.
(Lewis Whyld- WPA Pool / Getty Images)
Epoch Times România
19.03.2013

Tulpinile de tuberculoză (TB) care sunt rezistente la diverse medicamente prezintă o ameninţare majoră şi s-ar putea răspândi foarte mult, au declarat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fondul Global pentru Lupta împotriva SIDEI, Tuberculozei şi Malariei. Organizaţiile organizează campanii de strângere de fonduri pentru a aborda cea de-a doua boală infecţioasă ca şi fatalitate din lume.

Reducerea epidemiei de tuberculoză este unul dintre cele 8 Ţeluri de Dezvoltare ale Mileniului asupra cărora statele membre ale ONU au căzut de acord să le atingă până în 2015.

Anual, numărul de noi cazuri de TB a scăzut începând cu 2006 şi numărul de decese legate de TB este aproape de a atinge o reducere de 50% până în 2015.

Dar în 2011, conform OMS, încă există 8,7 milioane de noi cazuri de TB şi 1,4 milioane de decese legate de această boală.

Creşte rezistenţa TB la medicamente

În plus, tuberculoza rezistentă la medicamente reprezintă o ameninţare tot mai mare.

Mario Raviglione, director al Departamentului pentru Oprirea TB din cadrul OMS, a declarat că a avut loc un declin de 2% în fiecare an în privinţa numărului de oameni ce se îmbolnăvesc de TB. Este bine că numărul se reduce, a spus el, dar progresul este prea lent.

Două regiuni, Europa şi Africa, nu sunt aproape de a atinge rata stabilită de decese legate de TB până în 2015.

Africa şi Europa în centrul atenţiei

Raviglione a declarat în Vestul Europei şi America de Nord sunt în medie aproximativ 5 sau 6 cazuri de TB la 100.000 de oameni. Numerele din Africa, care are cea mai mare rată de decese legată de TB pe cap de locuitor, sunt mult mai ridicate.

“În special în sudul Africii, precum Africa de Sud, Swaziland, Lesotho, etc, veţi găsi 1.000 de cazuri la 100.000 de locuitor – de multe ori mai mare decât în ţările bogate”, a declarat el.

Cele două organizaţii cu baza în Geneva au ţinut luni o conferinţă de presă pentru a accentua nevoia urgentă pentru fonduri în vederea combaterii crizei de TB.

Organizaţiile spun că o sumă suplimentară de 1,6 miliarde de dolari în fonduri internaţionale este necesară anual pentru tratarea şi prevenirea bolii. Prin umplerea golurilor, tratamentul ar putea fi oferit la 17 milioane de pacienţi cu TB şi pacienţi cu TB rezistent la diverse medicamente, şi ar putea salva 6 milioane de vieţi între 2014 şi 2016.

Raviglione a declarat că aproximativ 60% din suma de 1,6 miliarde de dolari ar fi pentru regiunea africană monitorizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor