Liniile aeriene se vor prăbuşi dacă pandemia ţine încă 2-3 luni [şeful IATA]
focus
alte articole
Dacă pandemia de virus Wuhan durează încă două luni, ar putea forţa liniile aeriene să înceapă fuziuni pentru a scăpa de faliment, anunţă Asociaţia Internaţională pentru Transportul Aerian (IATA) citată de Reuters.
Alexandre de Juniac, într-un interviu în sediul IATA, a declarat că pierderile transportatorilor vor fi „probabil peste” 113 miliarde USD, estimarea fiind făcută cu o săptămână în urmă, înainte ca Donald Trump să anunţe blocarea călătorilor din Europa continentală.
„Solicităm guvernanţilor care impun restricţii şi în special administraţiei SUA, să revină asupra deciziei de a bloca zborurile - cu cât mai rapid cu atât mai bine”, a afirmat Juniac.
IATA a solicitat joi guvernelor să ia în considerare extinderea liniilor de credit, reducerea costurilor de infrastructură şi reducerea impozitelor pentru companiile aeriene. Transportatorii care deservesc Germania, Franţa şi Italia sunt cei mai expuşi riscului.
Întrebat de cazul unei companii care a dat faliment săptămâna trecută, De Juniac a răspuns: „Dacă reducerea este la fel de semnificativă şi de drastică precum cea pe care o vedem acum, este posibil să se vadă în continuare, şi dacă va dura două trei luni, este posibil să observăm dificultăţi în cadrul liniilor aeriene”, a spus el. „Unele dintre ele pot avea dificultăţi de finanţare, probabil vor duce la fuziuni suplimentare”, a adăugat Juniac, directorul executiv al grupului Air France-KLM.
IATA, care reprezintă 290 de companii aeriene din 120 de ţări şi deserveşte peste 82% din traficul aerian mondial, a cerut guvernelor să renunţe la "regula canalelor de zbor" care cere operatorilor de transport să folosească un canal 80% din capacitate sau rămâne fără el, a spus acesta.
În această perioadă o mulţime de companii aeriene zboară cu avioanele goale, doar pentru a nu pierde canalele de zbor, acest lucru generând consum de combustibil şi pierderi financiare.