"E ca un război mondial" - Mărturia unei asistente dintr-o Italie lovită în plin de coronavirus

. (pixabay.com)
D.B.
13.03.2020

Italia este, după China, ţara cea mai afectată la ora actuală de epidemia de coronavirus, în peninsulă fiind înregistrate peste 1000 de decese cauzate de Covid-19. Aici, personalul medical duce o luptă acerbă pentru a stopa răspândirea acestei pandemii. O asistentă medicală - Roberta Re - de la spitalul Piacenza din Emilia-Romagna descrie experienţa sa ca fiind „asemănătoare războiului”, relatează The Guardian, citat de Universul.

Roberta a povestit cotidianului britanic detalii de pe „frontul anti-coronavirus”. Asistenta medicală compară această experienţa cu un ”război mondial”.

„Aş compara experienţa cu un război mondial. Dar este un război în care nu poţi lupta cu arme tradiţionale, întrucât nu ştim cine este inamicul şi, prin urmare, este dificil de combătut. Singura armă pe care o avem pentru a evita agravarea lucrurilor este să stăm acasă şi să respectăm regulile”, a afirmat Roberta.

Asistenta a adăugat că de obicei este o persoană veselă dar în ultimele zile a plâns şi a fost cuprinsă de depresie. Lupta este „una neîntreruptă, zi şi noapte”, iar epuizarea este la ordinea zilei în rândul personalului medical.

Între timp, Codacons, principala asociaţie a consumatorilor din Italia, a solicitat procurorilor din Bergamo să pornească o investigaţie după ce un anestezist de la o secţie de terapie intensivă a declarat pentru Corriere della Sera că presiunea este atât de mare pe umărul medicilor, încât sunt nevoiţi să trieze vieţile „ca-n vreme de război”, în funcţia de sănătatea şi vârsta pacienţilor.

Articolul complet aici.

Reamintim că Italia a înregistrat cea mai mare creştere zilnică a deceselor din orice ţară de la începutul focarului - peste 2300 de cazuri. Premierul italian Giuseppe Conte a anunţat, miercuri, noi restricţii la carantină impusă pentru combaterea virusului Wuhan. Într-o intervenţie televizată, Conte a spus că toate magazinele vor fi închise, cu excepţia supermarketurilor, a magazinelor alimentare şi a farmaciilor, iar companiile trebuie să îşi închidă toate departamentele care nu sunt esenţiale pentru producţie.

Serviciile precum coafor şi saloane de înfrumuseţare vor fi închise de asemenea, dar şi toate barurile şi restaurantele. Cantinele firmelor pot rămâne deschise dacă sunt capabile să garanteze că pot păstra o distanţă de cel puţin un metru între clienţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor