Lilian Carp: Am depus o sesizare la procuratură pentru a obţine informaţii privind dosarul „Metalferos”

În timp ce Dodon ocupa funcţia de ministru al Economiei şi Comerţului, în perioada 2006 - 2007, naşul său de cununie era director financiar al S.A. ʻMetalferosʼ, perioadă în care s-a şi monopolizat acest domeniu, a precizat Carp.
Lilian Carp, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)
Maria Maevschi
21.08.2020

Recent, în cadrul unei conferinţe de presă, Procurorul General, Alexandru Stoianoglo, a afirmat că statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei prin intermediul întreprinderii „Metalferos” şi al mai multor companii private nerezidente, controlate de fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, aflat în Statele Unite în acest moment.

Nimic nou sub soare, scrie pe pagina sa de socializare deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Lilian Carp, precizând că toată lumea ştie că Plahotniuc a fost implicat la Metalferos încă din timpul guvernării comuniste şi a făcut aceste hoţii fiind ajutat de funcţionarii corupţi de la Ministerul Economiei.

„Monopolul în acest domeniu a fost posibil în urma unor modificări a cadrului normativ în anul 2006-2007, promotor al acestora fiind Ministerul Economiei şi Comerţului, condus pe atunci de către actualul preşedinte Igor Dodon, iar director financiar al S.A. ʻMetalferosʼ în toată această perioadă a fost însuşi naşul de cununie al lui Igor Dodon, Sergiu Catană”, se mai arată în mesajul lui Carp.

Astfel, a specificat parlamentarul, a depus o sesizare la procuratură pentru a obţine următoarea informaţie:

  1. Dacă în cadrul urmăririi penale s-a analizat rolul factorilor de decizie ai Ministerului Economiei şi Comerţului din perioada lansării monopolului Metalferos( ex-ministrului Economiei-Igor Dodon)?
  2. A fost sau urmează a fie dată o apreciere cât de cât judicioasă, argumentate au fost politicile promovate de conducerea Ministerului Economiei şi Comerţului sub conducerea lui Igor Dodon şi dacă aceste decizii au reprezentat interesul statului, dat fiind monopolizarea imediată a pieţei metalelor, cu delapidări de proporţii ce au urmat timp de peste un deceniu?
  3. A fost audiat/urmează a fi audiat ex-ministrul Economiei - Igor Dodon în cadrul acestui dosar penal? În cazul răspunsului afirmativ, care este calitatea procesuală a acestuia în cadrul dosarului penal?
  4. Care sunt măsurile întreprinse de către organele procuraturii în vederea recuperării prejudiciului cauzat la bugetul public naţional? Care este suma totală a activelor care au fost deja recuperate şi pe ce sumă la moment este aplicat sechestrul?
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor