Liderul PSD din PE: România riscă o condamnare la CJUE din cauza unei licitaţii la Sectorul 3

Epoch Times România
09.04.2012

Cătălin Ivan, liderul delegaţiei europarlamentare PSD, atrage atenţia că România riscă să fie condamnată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene din cauza licitaţiei în valoare de 110 milioane de euro a Primăriei Sectorului 3, contestată de Comisia Europeană.

Eurodeputatul PSD subliniază că, din moment ce chiar Ministerul român al Afacerilor Europene şi-a exprimat rezervele faţă de argumentele pe care Primăria Sectorului 3 le-a transmis Uniunii Europene, sancţiunea din partea partenerilor europeni este iminentă.

"Problemele licitaţiei în valoare de 110 milioane de euro desfăşurată de Primăria Sectorului 3 au fost semnalate cu mult timp în urmă de Comisia Europeană. De atunci, Primăria Sectorului 3 şi ceilalţi responsabili nu au făcut nimic pentru a repara această situaţie. Tot ce au făcut autorităţile a fost să-l protejeze pe primarul Liviu Negoiţă. Din cauza lui, întreaga Românie riscă să fie acum sancţionată de Comisia Europeană", susţine Ivan.

"Până şi Ministerul Afacerilor Europene recunoaşte că argumentele pe care Primăria Sectorului 3 le-a trimis Comisiei nu sunt solide şi că România riscă să fie condamnată la Curtea de Justiţie a UE. Guvernul trebuie să înceteze să-şi mai apere corupţii. Afacerile suspecte întreprinse de oameni precum Liviu Negoiă nu numai că dăunează imaginii României în Europa, dar poate aduce după sine sancţiuni drastice pentru statul român, pentru care vom plăti cu toţii", atrage atenţia Cătălin Ivan.

La 26 ianuarie, Comisia Europeană i-a cerut României să se conformeze reglementărilor europene privind achiziţiile publice în legătură cu un contract atribuit de autorităţile din Sectorul 3 al Capitalei. Contractul, în valoare de aproximativ 110 milioane de euro, a fost acordat sub forma unui acord-cadru pe o durată de patru ani.

Autorităţile locale din Sectorul 3 din Bucuresti nu le-au lăsat potenţialilor solicitanţi suficient timp pentru pregătirea ofertelor. În plus, în timpul procedurii, autorităţile locale au modificat condiţiile obligatorii din anunţul de achiziţii publice, inclusiv criteriile de selecţie, care nu au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, ci doar au fost anunţate la nivel naţional, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

De asemenea, Comisia consideră că autorităţile nu aveau cum să evalueze ofertele cu obiectivitate. Contractul a fost acordat unui solicitant a cărui ofertă cuprindea un mare număr de nereguli în ceea ce priveşte preţurile şi termenele propuse. În opinia Comisiei Europene, explicaţiile suplimentare pe care le-a adus ofertantul câştigător nu au clarificat nergulile constatate.

Oficialii de la Bruxelles consideră că România nu s-a conformat normelor europene privind achiziţiile publice. Comisia Europeană a formulat o cerere către autorităţile române sub forma unui aviz motivat, care reprezintă a doua etapă în cadrul procedurii privind încălcarea dreptului comunitar al UE (infringement). Dacă România nu ia măsurile necesare pentru a se conforma normelor europene privind achiziţiile publice în termen de două luni, Comisia va sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor