Navalnîi cere proteste naţionale în ianuarie 2018. Kremlinul va analiza legalitatea apelului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Kremlinul susţine că autorităţile responsabile de aplicare a legii vor examina dacă liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi a încălcat legea solicitând proteste la nivel naţional pentru susţinerea boicotării alegerilor prezidenţiale din 18 martie din Rusia.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a făcut remarcile joi, în cadrul unei conferinţe telefonice cu jurnaliştii.

Navalnîi, căruia i s-a interzis să candideze împotriva lui Putin în alegerile prezidenţiale, a solicitat o “grevă a alegătorilor” şi demonstraţii la nivel naţional în ziua de 28 ianuarie pentru a susţine boicotarea alegerilor.

Înainte ca Navalnîi să anunţe planurile pentru demonstraţiile din 28 ianuarie, Peskov a afirmat că apelurile sale pentru boicotarea alegerilor vor fi examinate.

Navalnîi a declarat că el şi aliaţii săi vor depune în curând documentele necesare pentru a obţine autorizaţia pentru evenimentele din ianuarie 2018, dar a cerut susţinătorilor ca demonstraţia să aibă loc chiar dacă autorizaţia este respinsă.

Critic vocal al Kremlinului, care a depus eforturi pentru a scoate la lumină presupusele acte de corupţie ale asociaţilor de rang înalt ai lui Putin, Navalnîi a fost condamnat penal în două cazuri despre care a afirmat că au fost fabricate din motive politice.

El a anunţat în decembrie 2016 că doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale din 2018 şi de atunci a desfăşurat o campanie continuă.

Comisia Electorală Centrală a respins în 25 decembrie documentele de înregistrare pe lista candidaţilor prezidenţiali, invocând o condamnare penală într-unul dintre cele două cazuri menţionate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe