Statul mafiot izbeste din nou: liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, arestat la Moscova

Alexei Navalny arestat la Moscova
Alexei Navalny arestat la Moscova (Captură video)

Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, a fost târât la pământ şi aruncat într-o dubă de către poliţie, la Moscova, după ce a apărut la un miting.

Înregistrările video afişate pe mass media socială arătau cum Alexei Navalnîi apare pe bulevardul principal al capitalei ruse, la câteva sute de metri de Kremlin, pentru a se alătura unor sute de susţinători care au participat la un protest.

Câteva momente după ce a apărut la miting - îndemnându-i pe alegători să boicoteze alegerile prezidenţiale - pe care le-a numit măsluite - Navalnîi a fost doborât la pământ.

Pe înregistrare Navalnîi apare flancat de ofiţeri de poliţie. Aceştia l-au tras pe trotuar şi apoi l-au târât în picioare în dubă.

Suporterii liderului opoziţiei au postat pe Twitter că Navalnîi fost arestat, chemând fanii la proteste:

'Nu contează. Vino în Tverskaya. Nu vii pentru mine, ci pentru viitorul tău ", suna postarea.

Suporterii săi se aşteaptă ca Navalnîi să fie acuzat de încălcarea ordinii publice. Acuzaţia i-ar putea aduce o pedeapsă de 20 de zile în închisoare.

O mulţime pe care poliţia a estimat-o la 1.000 de persoane s-a adunat în centrul Moscovei, în Piaţa Puşkin, purtând pancarde pe care scria "Ne-au furat alegerile" şi "Alegeri fără Navalnîi sunt fals".

Rapoartele locale de ştiri, între timp, au spus că aproximativ 1.000 de susţinători de-ai lui Navalnîi demonstrau la St. Petersburg.

Astăzi, poliţia a pătruns în sediul campaniei lui Navalnîi folosind scule electrice, citând rapoarte despre o prezumtivă ameninţare cu bombă, conform declaraţiilor susţinătorilor liderului opoziţiei.

Lui Navalnîi i-a fost interzis să candideze în campania prezidenţială din 18 martie, analiştii aşteptând ca aceasta să fie câştigată cu uşurinţă de Vladimir Putin.

Deşi Navalnîi spune că ştie că Putin va fi reales, campania sa de boicot este menită să scadă participarea la alegeri pentru a încerca să câştige strălucirea victoriei lui Putin.

Kremlinul a promis că alegerile vor fi corecte şi că Navalnîi şi suporterii săi au un sprijin firav şi că aceştia încearcă să provoace furie socială care ar putea duce la tulburări.

Un prezentator de ştiri - Dmitri Nizovtsev - a fost reţinut de poliţie în timpul raidului la sediul lui Navalnîi, potrivit unui videoclip.

Coordonatorul campaniei lui Navalnîi la Moscova, Nikolai Lyaskin, a fost deţinut, de asemenea, duminică, a afirmat agenţia Interfax.

Adunări considerabile au fost raportate duminică în Orientul Îndepărtat şi Siberia, inclusiv unul în Yakuţk, unde temperatura a fost de minus -45C.

Câteva sute de demonstranţi s-au adunat în piaţa centrală a oraşului-port la Pacific, Vladivostok, denunţându-l atât pe preşedintele Vladimir Putin, care candidează pentru un al patrulea mandat, cât şi excluderea lui Navalnîi.

Navalnîi a fost împiedicat să participe la prezidenţiale de o condamnare pentru deturnare de fonduri - într-un caz considerat de majoritatea analiştilor că fiind motivat politic.

Popularitatea lui Navalnîi a crescut în Rusia după ce a publicat rapoarte despre corupţia incredibilă a oficialilor ruşi - pe care le-a vehiculat pe mass media socială, pentru a eluda controlul pe care Kremlinul îl menţine asupra mass media tradiţionale.

Anul trecut, el a organizat două demonstraţii care au atras oameni din întreaga ţară, subminând acuzaţiile criticilor care afirmau că are priză numai la locuitorii oraşelor din Rusia.