Rusia: Curtea Supremă menţine interdicţia privind candidatura lui Navalnîi la prezidenţiale

Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalni.
Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalni. (Captură Foto)

Curtea Supremă a Rusiei a respins contestaţia liderului opoziţiei Alexei Navalnîi la decizia de a i se interzice să candideze la alegerile prezidenţiale de anul următor.

Decizia de sâmbătă a Curţii Supreme menţine decizia Comisiei Electorale Centrale anunţate în 25 decembrie că Navalnîi, un cruciat împotriva corupţiei, nu este eligibil pentru a candida la alegeri. Instanţa a susţinut că decizia Comisiei Electorale se conformează în întregime legii.

Un avocat al lui Navalnîi a declarat că, acum, cazul va fi prezentat Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Lui Navalnîi i se interzice să candideze din cauza unei condamnări într-un caz de fraudă, care este văzut ca o retribuţie politică.

După descalificarea sa, Navalnîi a cerut susţinătorilor săi să boicoteze alegerile prezidenţiale din martie 2018.

De asemenea, el a anunţat intenţia de a desfăşura proteste pe cuprinsul Rusiei în 28 ianuarie pentru a promova apelul său de boicotare a alegerilor.

Kremlinul a afirmat că un astfel de boicot ar trebui să fie evaluat de oficiali pentru a se vedea dacă se conformează legii.

Navalnîi a răspuns deciziei Curţii Supreme prin repetând apelul pentru o “grevă a alegerilor”. “Nu recunoaştem alegerile fără a fi o competiţie”, a precizat pe Twitter politicianul din opoziţie.

Se presupune că preşedintele Vladimir Putin, care a fost şef al statului sau premier începând cu 1999, ar câştiga cu uşurinţă cel de-al patrulea mandat prezidenţial în 2018.

În ultimul an, Navalnîi a desfăşurat o campanie prezidenţială în Rusia, confruntându-se cu numeroase piedici, iar o parte dintre membrii campaniei sale au fost arestaţi în câteva rânduri de poliţia rusă.

Campania prezidenţială a început oficial în Rusia în 18 decembrie.

Peste 20 de persoane şi-au declarat intenţia de a participa la alegerile din martie 2018, inclusiv liberalul Grigori Iavlinski, comisarul prezidenţial pentru drepturile antreprenorilor Boris Titov şi jurnalista şi personalitatea TV Ksenia Sobciak.

Deşi niciunul dintre candidaţi nu prezintă o provocare serioasă pentru Putin, unii analişti susţin că Moscova este îngrijorată de apatia alegătorilor şi s-a concentrat pe găsirea de modalităţi pentru a creşte prezenţa la vot pentru ca victoria aşteptată a lui Putin să fie cât mai impresionantă.