Preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev pledează pentru o nouă ordine mondială: G-Global

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev.
Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev. (YURI KOCHETKOV/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
23.05.2012

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, şi-a dezvoltat ideea privind înfiinţarea forumului mondial G-Global. Potrivit 'Novosti-Kazahstan', Nazarbaev a propus cinci principii ale G-Global, principii după care, în opinia sa, ar trebui să se ghideze omenirea.

Primul principiu este 'evoluţie, nu revoluţie' (Nazarbaev a declarat că 'limita la revoluţii a fost epuizată în secolul trecut'), al doilea - 'egalitate şi consens' (în locul împărţirii statelor în importante şi de mâna a doua), a treia - 'toleranţă globală şi încredere'. În sfârşit, principiile patru şi cinci sunt, potrivit lui Nazarbaev, 'transparenţă globală' şi 'multipolaritate constructivă'.

Propunerea de a crea un forum mondial a fost formulată de preşedintele Kazahstanului la sfârşitul lui 2011. 'Din păcate, formatele G-20 şi G-8 demonstrează ineficienţă: nici măcar nu a început discutarea unui plan anticriză mondial. Propun extinderea radicală a participanţilor, în scopul căutării de soluţii anticriză pentru lume', a declarat Nazarbaev.

În viziunea lui Nazarbaev, terenul de lucru al G-Global ar trebui să fie Forumul Economic de la Astana (AEF). Pe site-ul AEF a fost creat deja un compartiment corespunzător, unde utilizatorii discută diverse probleme economice.

Înainte de aceasta, liderul kazah a propus înfiinţarea unei noi valute mondiale, o contrapondere la sistemul existent, dominat de dolarul american. Nazarbaev afirma că noua valută va deveni bază pentru 'bogăţia mondială în creştere', care la rândul său va deveni forţa motrice a noii lumi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor