ONU solicită o anchetă internaţională în revoltele mortale din Kazahstan
Joi, Naţiunile Unite au cerut Kazahstanului să permită o anchetă internaţională în cazul revoltelor mortale dintr-un oraş petrolifer, în care se pare că au fost săvârşite abuzuri împotriva drepturilor omului, în cea mai mare economie din Asia Centrală, potrivit unui raport Reuters.
Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a declarat că revoltele din decembrie din Zhanaozen, în care poliţia a deschis focul asupra protestatarilor, ar trebui să servească drept un "avertisment" pentru Kazahstan, ca această ţară să nu urmărească prosperitatea financiară în detrimentul drepturilor omului.
"Ignorarea acestui lucru a fost greşeala făcută în Tunisia, unde indicatori economici foarte pozitivi au mascat disperarea unei populaţii lipsite de multe dintre drepturile fundamentale ale omului", a menţionat Pillay la o conferinţă de presă, în timpul primei sale vizite în Asia Centrală.
Preşedintele Nursultan Nazarbayev a acordat prioritate dezvoltării economice în detrimentul libertăţilor democratice, în cele peste două decenii de când se află la conducerea Kazahstanului, un fost stat sovietic cu 16,7 milioane de locuitori, ce deţine 3 la sută din rezervele mondiale recuperabile de petrol.
Economia Kazahstanului, în valoare de 185 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut, a crescut cu o medie de 8 la sută anual, în ultimul deceniu. Investiţiile străine au depăşit 150 miliarde de dolari şi PIB-ul pe cap de locuitor este la egalitate cu cel al Turciei sau Mexicului.
Dar tulburările din decembrie au spulberat imaginea de stabilitate. Cel puţin 15 persoane au fost ucise în Zhanaozen şi un sat din apropiere, în punctul culminant al unui conflict de muncă ce dura de şapte luni şi care a fost iniţiat de lucrătorii petrolieri din regiunea vestică Mangistau.
"Până acum nu s-a oferit nicio relatare exactă a ceea ce s-a întâmplat în Zhanaozen, atât în timpul tragicelor evenimente în sine cât şi după aceea", a menţionat Pillay.
"Nu este clar cine a dat ordinele care au permis poliţiei să deschidă focul, nici de ce au făcut acest lucru." Acuzaţiile de tortură şi de confesiuni forţate nu par să fi fost investigate în mod corespunzător, a adăugat ea.
"Am recomandat guvernului că singura modalitate de a răspunde la aceste întrebări în mod credibil şi o dată şi pentru totdeauna, şi de a trage o linie sub aceste evenimente tragice, este autorizarea unei anchete internaţionale independente a evenimentelor propriu-zise, a cauzelor şi consecinţelor lor," a afirmat Pillay.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Kazah de Externe, Altai Abibullayev, a declarat că evaluarea evenimentelor din Zhanaozen de către comisarul ONU a fost "unilaterală" şi ca Organizaţia Naţiunilor Unite şi alte organisme internaţionale au fost deja invitate să adune informaţii.
"Dreptul la viaţă, asigurarea securităţii şi a drepturilor fundamentale sociale, economice şi umanitare pentru fiecare cetăţean din Kazahstan rămân valori fundamentale pentru noi", a spus el.
Procesele
După un proces de 10 săptămâni, care s-a încheiat luna trecută, 34 de persoane au fost condamnate pentru revoltele în Zhanaozen, deşi doar 13 au fost trimise la închisoare.
Procese separate au dus la condamnarea a şase poliţişti pentru abuz de putere, inclusiv şeful unui centru de arest preventiv găsit vinovat că nu a permis acordarea de ajutor medical unui om care ulterior a decedat.
Procurorul-general Askhat Daulbayev, care s-a întâlnit anterior cu Pillay, a afirmat că aceste procese s-au desfăşurat în mod transparent şi au fost deschise observatorilor internaţionali şi rudelor inculpaţilor.
Pillay a declarat că evenimentele din Zhanaozen, dacă sunt investigate corect, ar putea deveni un "punct de cotitură" pentru Kazahstan.
"Acestea conţin, într-un fel de microcosmos, multe dintre preocupările legate de drepturile omului şi lacunele critice din legislaţia ţării şi instituţiile statului de drept", a spus ea. "Acestea includ acuzaţiile că tortura este încă practicată în Kazahstan."
Reprezentantul ONU a cerut Kazahstanului să creeze un organism independent, care să aibă puterea de a inspecta centrele de detenţie şi de a opri practica comună de a nu înregistra oamenii în timpul primelor lor câteva ore de detenţie.
Într-o declaraţie postată pe site-ul său, www.prokuror.kz, biroul procurorului general l-a citat pe Daulbayev spunând că observatori internaţionali au vizitat centrele de arest preventiv din Zhanaozen şi Aktau şi nu au găsit nicio dovadă de tortură.
Pillay a declarat că libertatea de întrunire a fost "mult prea limitată" şi că motivele iniţiale ale conflictului de muncă din Zhanaozen reflectă probleme sociale şi economice mai ample, inclusiv diferenţe enorme în accesul la resurse pentru cetăţenii din mediul urban şi rural.