Liderii UE resping solicitarea Kievului pentru o aderare rapidă la bloc: "Nimeni nu a intrat în UE peste noapte"

Volodimir Zelenski (Sopa Images / Getty Images)
Andrei Popescu
11.03.2022

Liderii din cadrul Uniunii Europene au condamnat, joi, la un summit informal în Franţa, suferinţele generate de invazia rusă în Ucraina, însă au respins apelul Kievului pentru o aderare rapidă la blocul european şi au avut păreri diferite cu privire la amploarea sancţiunilor aplicate împotriva Moscovei, relatează Reuters.

După invadarea Ucrainei, UE a fost rapidă în privinţa impunerii de sancţiuni împotriva Rusiei şi în privinţa furnizării de sprijin politic şi umanitar, şi chiar arme, către Kiev. Totuşi, unele fisuri în frontul unit al blocului au apărut în privinţa reacţiei sale la solicitarea ucrainenilor pentru un proces accelerat de aderare la UE.

“Nimeni nu a intrat în Uniunea Europeană peste noapte”, a afirmat premierul croat Andrej Plenkovic în timpul discuţiilor cu cei 27 de lideri naţionali europeni, care s-au derulat joi şi vineri, la Versailles, şi care au abordat subiecte precum răspunsul blocului european la războiul lansat de Rusia în Ucraina, sprijinul acordat Kievului sau reducerea dependenţei energetice de Rusia.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că “Ucraina aparţine familiei europene”.

Dar alţi lideri UE au fost de părere că Ucrainei nu i se va permite să intre în bloc pe fugă, un lucru pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a urmărit şi care este susţinut oarecum de vecinii Ucrainei aflaţi pe flancul estic al UE.

“Nu există nicio procedură de aderare rapidă”, a precizat premierul olandez Mark Rutte, un proeminent opozant al extinderii UE, adăugând că blocul va continua să îşi consolideze legăturile cu Ucraina.

Totodată, preşedintele francez Emmanuel Macron a transmis că uşa aderării nu va fi închisă.

“Putem deschide o procedură de aderare cu o ţară aflată în război? Nu cred. Putem închide uşa şi să spunem: Niciodată? Nu ar fi corect. Putem să uităm de punctele de echilibru din acea regiune? Haideţi să fim precauţi”, a adăugat Macron.

Aderarea la UE este un proces care, în mod normal, durează câţiva ani şi necesită respectarea unor criterii stricte, care variază de la stabilitate economică până la eliminarea corupţiei şi respectarea drepturilor omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor