Liderii politici din Bulgaria au stabilit priorităţile în absorbţia fondurilor europene
alte articole
Liderii principalelor partide politice din Bulgaria au căzut de acord cu privire la priorităţile în absorbţia fondurilor europene în actuala perioadă de programare, scrie miercuri cotidianul Sega.
După o şedinţă care a durat două ore, Consiliul consultativ de securitate naţională convocat marţi de preşedintele Rosen Plevneliev a aprobat priorităţile şi măsurile propuse de guvern, menite să garanteze folosirea eficientă a fondurilor europene până în anul 2020. Singurul partid parlamentar care a semnat declaraţia cu rezerve a fost cel ultranaţionalist Ataka, nemulţumit de faptul că celelalte partide nu au acceptat propunerea sa pentru redeschiderea a două dintre reactoarele centralei nucleare de la Kozlodui, oprite în 2006, la insistenţa Uniunii Europene.
În raportul prezentat de premierul Plamen Oreşarski şi de vicepremierul Zinaida Zlatanova se afirmă că în perioada 2014-2016 Bulgaria va dispune cu 28 miliarde de leva (circa 14 miliarde de euro) pentru investiţii în toate domeniile, de la economie la învăţământ. Aceasta înseamnă peste 4,5 miliarde de euro pe an şi reprezintă puţin peste 10% din Produsul Intern Brut pentru această perioadă. În sumă sunt incluşi banii din perioada de programare 2007-2013 care urmează să fie absorbiţi, fonduri din noua perioadă, precum şi din bugetul de stat. Obiectivul nostru este ca, până în 2020, numărul bulgarilor săraci să scadă cu 260.000, a spus Oreşarski.
Ziarul Standart scrie că liderii politici au convenit ca, la fiecare 12 luni, să se facă o analiză a modului de absorbţie a fondurilor europene. Partidele parlamentare s-au mai angajat că toate instituţiile vor colabora pentru realizarea în mod transparent a obiectivelor din acordul de parteneriat dintre Bulgaria şi Comisia Europeană.
'În perioada 2014-2020, avem la dispoziţie aproximativ 1 miliard de euro pentru angajarea forţei de muncă, calificare, lupta împotriva sărăciei, iar pentru mine, ca lider al Partidului Socialist, acest lucru este foarte important', a declarat Serghei Stanişev. În opinia lui, nu este suficient să se investească doar în infrastructură fără să crească nivelul de trai al populaţiei. Stanişev a adăugat că acordul între Bulgaria şi Comisia Europeană mai prevede 500 milioane de euro pentru învăţâmânt şi 200 milioane de euro pentru sănătate. În acelaşi timp, liderul partidului conservator GERB, Boiko Borisov, crede că banii din fondurile europene trebuie concentraţi în câteva proiecte prioritare şi să nu fie cheltuiţi pentru diverse proiecte mici cu un efect dubios. În opinia lui, cele mai importante proiecte sunt finalizarea autostrăzii Hemus (între Sofia şi Varna), modernizarea căii ferate între Sofia şi Plovdiv, construirea unui tunel sub trecătoarea Şipka din centrul ţării, precum şi extinderea metroului de la Sofia.