Liderii cambodgieni şi tailandezi poartă discuţii de încetare a focului

Prim-ministrul cambodgian Hun Manet (X - screenshot)
Redacţia
28.07.2025

Liderii Tailandei şi Cambodgiei se întâlnesc în Malaezia într-un efort urgent de a pune capăt luptelor mortale de la graniţă, care au intrat în a cincea zi, în ciuda apelurilor internaţionale tot mai numeroase pentru pace, informează AP News

Premierul cambodgian Hun Manet şi prim-ministrul interimar tailandez Phumtham Wechayachai urmează să poarte discuţii luni după-amiază la reşedinţa oficială a prim-ministrului malaezian Anwar Ibrahim, care găzduieşte negocierile în calitate de preşedinte al blocului regional Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Luptele au izbucnit joi, după ce o explozie de mină terestră de-a lungul graniţei a rănit cinci soldaţi tailandezi. Ambele părţi s-au acuzat reciproc pentru declanşarea confruntărilor, care au ucis cel puţin 35 de persoane şi au strămutat peste 260.000 de oameni de ambele părţi. Ambele ţări şi-au rechemat ambasadorii, iar Tailanda a închis toate punctele de trecere a frontierei cu Cambodgia, cu excepţia celor destinate lucrătorilor migranţi cambodgieni care se întorc acasă.

Trupele ambelor părţi au raportat luni lupte în desfăşurare în zonele de frontieră. Focuri de armă au putut fi auzite la ivirea zorilor în Samrong, în provincia cambodgiană Oddar Meanchey.

Anwar a declarat duminică seara că ambele părţi îşi vor prezenta condiţiile pentru pace, dar „ceea ce este important este încetarea imediată a focului”.

„Sper că acest lucru va funcţiona. Deşi nu este la fel de grav ca în multe alte ţări, trebuie să punem capăt (violenţelor)”, a declarat Anwar, potrivit agenţiei naţionale de presă malaeziene Bernama.

Întâlnirea a urmat unei presiuni directe din partea preşedintelui american Donald Trump, care a avertizat că Statele Unite ar putea să nu continue acordurile comerciale cu niciuna dintre cele două ţări dacă ostilităţile persistă.

Înainte de a pleca spre Kuala Lumpur, Phumtham le-a spus jurnaliştilor din Bangkok că reprezentanţi ai SUA şi Chinei vor participa şi ei în calitate de observatori. El a menţionat că obiectivul principal va fi o încetare imediată a focului, dar a adăugat că lipsa de încredere ar putea fi o problemă, deoarece Cambodgia nu şi-a oprit atacurile.

„Am informat că nu avem încredere în Cambodgia. Tot ce au făcut demonstrează că nu sunt sinceri în rezolvarea acestei probleme. Aşadar, trebuie să arate în detaliu ce vor face pentru a-şi dovedi sinceritatea”, a afirmat el.

Violenţele reprezintă un caz rar de confruntare militară deschisă între state membre ASEAN, un bloc regional format din 10 naţiuni, care s-a mândrit până acum cu non-agresiunea, dialogul paşnic şi cooperarea economică.

Într-o declaraţie emisă luni, miniştrii de Externe ai ASEAN şi-au reiterat îngrijorarea faţă de numărul tot mai mare de victime, distrugerea proprietăţilor publice şi strămutarea unui număr mare de persoane în zonele de frontieră disputate. Ei au îndemnat cele două ţări să îşi rezolve disputele prin negocieri şi şi-au exprimat sprijinul pentru eforturile de a găsi un compromis în cadrul discuţiilor de luni.

Graniţa de 800 de kilometri dintre Tailanda şi Cambodgia este disputată de mai mulţi ani, dar confruntările anterioare au fost limitate şi scurte. Cele mai recente tensiuni au izbucnit în mai, când un soldat cambodgian a fost ucis într-o confruntare care a provocat o ruptură diplomatică şi a tulburat politica internă a Tailandei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor