Liderii arabi au anunţat crearea unei forţe militare comune împotriva Iranului şiit
alte articole
Liderii arabi prezenţi la un summit în Egipt au anunţat crearea unei forţe militare comune pentru a contracara ameninţările tot mai mari la adresa securităţii regionale, în condiţiile în care Arabia Saudită şi Iranul se implică în războaie sectariene.
Desluşirea mecanismului şi a logisticii unei forţe comune, o idee prezentată de preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, ar putea dura luni de zile, susţine Business Insider.
Anterior, schemele similare au eşuat să producă rezultate tangibile în lumea arabă divizată. Ministrul egiptean de externe Sameh Shukri a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că forţa arabă va fi voluntară, însemnând că nicio ţară nu va fi forţată să ia parte la ea, şi ar putea oferi statelor membre flexibilitate dacă apar unele neînţelegeri. Cel puţin două ţări au declarat că vor participa la această forţă, a adăugat el.
Forţa comună va fi monitorizată de şefii de stat major ai forţelor armate arabe, a declarat Sisi în cadrul summitului.
Pericolele pe care le înfruntă regiunea de la revoltele Primăverii Arabe din 2011 sunt complexe şi puternice.
În timp ce conflictele se intensifică în Yemen şi Libia, războiul civil din Siria intră în cel de-al 5-lea an al său. Egiptul, cel mai populat stat arab, înfruntă la rândul său o rebeliune militantă islamistă. În plus, grupul jihadist Statul Islamic a capturat mari porţiuni de teritoriu în Irak şi Siria şi a generat crearea de grupuri afiliate pe întreg cuprinsul lumii arabe.
La rândul lor, Statele Unite şi alte puteri majore urmăresc să încheie un acord nuclear final cu Iranul, într-un proces care îngrijorează mulţi lideri suniţi arabi neliniştiţi de influenţa tot mai mare a Iranului - şiit - în regiune.
Comunicatul final al summitul a cerut înfiinţarea unei forţe arabe unificate pentru a interveni în ţări precum Yemen, unde rebelii Houthi, majoritari, susţinuţi de iranieni răvăşesc ţara.
Această decizie are loc după ce Arabia Saudită a închegat o coaliţie de 10 state arabe împotriva luptătorilor Houthi, care au înregistrat progrese rapide în Yemen, şi a lansat atacuri militare împotriva rebelilor începând cu joia trecută.
Liderii arabi au declarat că operaţiunea condusă de saudiţi va continua până când rebelii Houthi se vor retrage, îşi vor preda armele şi ţara va fi unită, conform Business Insider.
Operaţiunea condusă de saudiţi în Yemen a accentuat rivalitatea dintre Regatul Saudit, predominant sunit, şi Iranul şiit şi ar putea duce la o alimentare a conflictelor sectariene care s-au răspândit în Orientul Mijlociu de la izbucnirea revoltelor Primăverii Arabe în 2011.
Haosul din Libia ar putea fi un test cheie pentru forţa comună dacă aceasta alege să intervină într-o ţară unde există facţiuni aliate cu două guverne, şi care se luptă pentru control teritorial şi petrol.
Preşedintele egiptean a făcut apel în repetate rânduri pentru o acţiune concentrată arabo-occidentală împotriva a ceea ce el susţine a fi o ameninţare existenţială impusă de grupurile militante care operează în Libia şi în alte state.
El a ordonat lovituri aeriene împotriva militanţilor Statului Islamic din Libia după ce grupul sunit ultraradical a decapitat 21 de creştini egipteni în acea ţară.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.