Lider Hamas respinge cererea SUA de a depune armele şi a recunoaşte Israelul
alte articole
Şeful Hamas în Gaza, Yahya Sinwar, a declarat joi că nicio ţară nu poate forţa grupul să depună armele şi să recunoască Israelul.
“Nimeni din Univers nu ne poate dezarma. Din contră, vom continua să avem puterea de a ne proteja cetăţenii”, a precizat Sinwar în timpul unui discurs furnizat agenţiei de ştiri AFP.
“Nimeni nu are abilitatea să ne determine să recunoaştem ocupaţia”.
El a făcut comentariile după ce delegatul preşedintelui american Donald Trump în Orientul Mijlociu a cerut Hamasului, care este clasificat drept o organizaţie teroristă de SUA, Uniunea Europeană şi Israel, să respecte mai întâi anumite condiţii dacă doreşte să joace un rol în orice guvern palestinian.
Declaraţia făcută joi de Jason Greenblatt a reprezentat primul comentariu al SUA cu privire la acordul de reconciliere semnat săptămâna trecută de facţiunile palestiniene rivale Fatah şi Hamas.
“Orice guvern palestinian trebuie, în mod clar, să se dedice nonviolenţei, recunoaşterii statului Israel, să accepte acordurile şi obligaţiile precedente între părţi – inclusiv dezarmarea teroriştilor – şi să se angajeze în negocieri paşnice”, a precizat Greenblatt într-o declaraţie.
“Dacă Hamas va juca vreun rol într-un guvern palestinian, atunci trebuie să accepte aceste cerinţe de bază”.
Într-o declaraţie de răspuns la comentariile delegatului american, Hamas a respins “şantajul şi atitudinea părtinitoare a americanilor faţă de poziţiile exprimate de israelieni”.
“Hamas va merge înainte în procesul de reconciliere şi nu va acorda atenţie niciunei încercări de a sabota sau bloca această cale”, a mai susţinut grupul.
Israelul, care a impus fără succes cerinţe similare Hamasului de-a lungul anilor, a declarat săptămâna trecută că nu va negocia cu un guvern de unitate palestinian ce include Hamas, decât dacă grupul islamist acceptă condiţiile sale.
Acordul de reconciliere
O victorie importantă a Hamas în alegerile din 2006 a declanşat ciocniri între cele două facţiuni palestiniene care au dus la dizolvarea unui guvern de unitate. În plus, Hamas a rămas să guverneze în Fâşia Gaza, iar Fatah în Cisiordania.
Săptămâna trecută, cele două facţiuni rivale au semnat un acord preliminar pentru formarea unui nou guvern de unitate cu scopul de a pune capăt diviziunilor şi neînţelegerilor vechi de peste un deceniu.
În baza acordului intermediat de Egipt, dacă va fi implementat, Autoritatea Palestiniană, care este susţinută de Occident şi controlată de Fatah, va prelua conducerea asupra Fâşiei Gaza începând cu 1 decembrie.
Printre problemele rămase încă nerezolvate este refuzul Hamasului de a depune armele. Aripa sa militară, cunoscută sub numele de Brigăzile Izz ad-Din al-Qassam, are aproximativ 25.000 de luptători.
Greenblatt s-a deplasat în Cairo pentru a se întâlni cu diverşi oficiali egipteni pentru a discuta despre situaţia eforturilor de reconciliere, a precizat Associated Press, citând oficiali egipteni anonimi.