Licenţele de la Roşia Montană ar putea fi desecretizate

Guvernul român îşi menţine decizia de desecretizare a licenţelor pentru proiectul minier de la Roşia Montană, a anunţat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
”Situaţia gestionării deşeurilor în România”-seminar desfăşurat la Hotel Athenee Palace. În imagine, Rovana Plumb (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
06.04.2013

Guvernul român îşi menţine decizia de desecretizare a licenţelor pentru proiectul minier de la Roşia Montană, a anunţat ministrul Mediului, Rovana Plumb. Înainte de a face publice licenţele, guvernanţii aşteaptă punctul de vedere al companiei canadiene care se ocupă de acest proiect.

"Ne menţinem poziţia fermă de a desecretiza licenţele, desigur că partea română, partea guvernamentală este de acord cu desecretizarea licenţelor, aşteptăm punctul de vedere al companiei în ceea ce priveşte desecretizarea", a declarat Rovana Plumb.

Până în prezent, partea română nu a primit niciun răspuns de la compania canadiană în legătură cu desecretizarea.

"Cred că înainte de campania electorală, anul trecut, am solicitat desecretizarea licenţelor acestei componente a contractului. De ce? Pentru că este foarte important atunci când vorbim de o resursă naturală şi de un proiect, de un contract care trebuie să se dezvolte în interesul naţional să fie totală transparenţă. Repet, Guvernul este de acord cu această desecretizare", a afirmat ministrul.

Guvernul va da undă verde proiectului numai dacă vor fi respectate procedurile legate de protecţia mediului şi va fi asigurată garanţia financiară în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de mediu.

"Din 2008 şi până anul trecut, până când am identificat noi că sunt două prevederi care nu s-au luat în calcul, nu se poate vorbi despre o evaluare. Abia anul trecut am identificat soluţiile pentru a elabora aceste proceduri privind garanţia financiară (...), iar de la începutul acestui an am început evaluarea în baza procedurilor pe care le-am făcut anul trecut", a afirmat Plumb.

Proiectul se referă la exploatarea zăcământului de la Roşia Montană, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor