Libienii strămutaţi se tem să se întoarcă acasă

Mii de libieni se tem să se întoarcă la casele lor, chiar şi la şase luni după ce guvernul lui Moammar Gaddafi a fost răsturnat, potrivit unui raport publicat marţi de IRIN, serviciul de ştiri al Naţiunilor Unite.
Revoluţionari libieni părăsind aeroportul internaţional din Tripoli în timpul unei ceremonii de cedare a controlului către guvernul libian, 20 aprilie 2012 (STR / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
02.05.2012

Mii de libieni se tem să se întoarcă la casele lor, chiar şi la şase luni după ce guvernul lui Moammar Gaddafi a fost răsturnat, potrivit unui raport publicat marţi de IRIN, serviciul de ştiri al Naţiunilor Unite.

Mulţi libieni trăiesc încă în şantiere abandonate, în cămine studenţeşti goale şi în alte locuri. ONU estimează că aproximativ 70.000 de oameni sunt încă strămutaţi în Libia, aproximativ 14.500 trăind în capitala Tripoli.

"Vrem să mergem înapoi, dar nu putem", a relatat Abdul Aziz al-Irwi din vestul Libiei, care locuieşte într-o tabără din Tripoli, pentru IRIN. "Unii oameni dintr-o altă tabără au încercat să se întoarcă cu aproximativ două luni în urmă, iar şapte dintre ei au fost capturaţi de forţele din Zintan şi închişi."

Irwi a relatat că comunitatea sa a fost vizată de membrii miliţiei libiene din Zintan pentru că ar fi susţinut forţele lui Gaddafi.

"Sunt aici pentru ca forţele lui Gaddafi au venit în oraşul Mshashya, aşa că am fost nevoiţi să plecăm", a declarat Irwi pentru IRIN. "Ei s-au folosit de oraşul nostru pentru a bombarda alte zone. Am mers în Gharyan, şi apoi am venit la Tripoli."

Există în continuare probleme cu miliţiile armate care vizează comunităţile strămutate din marile oraşe libiene.

Abdelrahman Mahmoud, şeful Consiliului Local Tawergha din Tripoli, a relatat pentru agenţia de ştiri că "începând cu luna august 2011, [ei] au fost supuşi unor atacuri arbitrare şi detenţiei."

De exemplu, o academie de marină din Tripoli, folosită ca adăpost de 2.000 de membri ai grupului etnic Tawergha, a fost percheziţionată în februarie de miliţii, care au ucis şapte persoane.

"Gardienii de la academia de marină nu aveau arme. Când brigăzile din Misrata au intrat înarmate, ei doar s-au dat la o parte", a declarat Emmanuel Gignac, şeful misiunii ONU pentru refugiaţii din Libia, potrivit raportului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor