Libia o ia razna: ambasadorul iordanian de la Tripoli a fost răpit

Un libian îşi cumpără ziarul de la un chioşc de ziare din Tripoli.
Un libian îşi cumpără ziarul de la un chioşc de ziare din Tripoli. (JOSEPH EID / AFP / Getty Images)

Maşina lui a fost atacată de către un comando armat: rănit conducătorul auto. Răpitorii cer eliberarea unor deţinuţi islamişti.

Ambasadorul iordanian în Libia "a fost răpit", a raportat marţi Al Arabiya citând agenţii de stat libiene. Diplomatul Fawaz Al-Aytan a fost sechestrat după o ambuscadă a convoiului său în care a fost rănit un şofer.

Făptaşii au comunicat cu membrii familiei ambasadorului asigurând că diplomatul este în stare bună de sănătate, a relatat soţia acestuia conform Sky Arabia. Răpitorii cer eliberarea unor deţinuţi islamişti în prezent deţinuţi în închisorile din Iordania.

Răpirea a avut loc în cartierul Mansour din Tripoli. În Libia post-Gaddafi, din ce în ce mai haotică şi instabilă, de la începutul anului au fost sechestraţi cinci diplomaţi egipteni, un tunisian şi un oficial sud-coreean. Slabul guvern nu a reuşit să dezarmeze rebelii care au răsturnat regimul colonelului iar Parlamentul este divizat - prim-ministrul interimar Abdullah Al Thani a demisionat duminica trecută.

Între timp, guvernul de la Amman a declarat că "va lua toate măsurile necesare" pentru a obţine "eliberarea" ambasadorului Al-Aytan. Guvernul iordanian coordonează cu autorităţile libiene pentru a identifica răpitorii, care au acţionat mascaţi.