Liberalii au cerut reducerea la jumătate a termenului de restituire a proprietăţilor naţionalizate

Proprietăţile naţionalizate de comunişti ar trebui retrocedate în natură sau prin echivalent în termen de cinci, nu zece cum prevede proiectul de lege pentru care Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea. Propunerea a fost făcută de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, în numele liberalilor.
Congresul PNL, 22-23 Febroarie 2013, Bucureşti, România. În imagine, Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
11.03.2013

Proprietăţile naţionalizate de comunişti ar trebui retrocedate în natură sau prin echivalent în termen de cinci, nu zece cum prevede proiectul de lege pentru care Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea. Propunerea a fost făcută de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, în numele liberalilor. Tăriceanu a criticat termenele lungi prevăzute în proiect şi a cerut scurtarea lor.

"Necesitatea absolută a scurtării acestor termene în aşa fel încât să ne încadrăm aş spune într-un orizont de timp rezonabil, şi acest orizont de timp pe care îl propunem este de cinci ani. Apoi soluţionarea pe diferite etaje a problemelor, plecând de la principiul retrocedărilor în natură, care trebuie să fie principiul prevalent, această retrocedare în natură trebuie să fie bazată pe evaluarea dosarelor aşa cum este prevăzută în proiectul de lege, dar nu mai mult de doi ani - spre deosebire de termenul iniţial de trei ani - urmând ca în al treilea an să se facă organizarea licitaţiilor din fondul naţional de imobile, pentru cei care nu au putut să-şi recapete proprietăţile în natură", a precizat Tăriceanu.

Persoanele care deţin puncte şi nu vor putea să obţină o despăgubire din Fondul Naţional de Imobile, la licitaţiile naţionale, vor primi acţiuni la Fondul Proprietatea 2.

Guvernul a anunţat că îşi va angaja răspunderea pentru proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate pe 19 martie.

Proiectul de lege prevede că foştii proprietari ai caselor naţionalizate, care nu pot fi despăgubiţi în natură, vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, după 2017, în limita a 10% pe an din suma punctelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor