Asociaţia pentru Proprietate Privată: Proiectul de despăgubire a foştilor proprietari - nerealist, discriminatoriu şi nefuncţional

Proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate este "nerealist, discriminatoriu şi nefuncţional", a apreciat Asociaţia pentru Proprietate Privată (APP).
Imobil vechi (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
09.03.2013

Proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate este "nerealist, discriminatoriu şi nefuncţional", a apreciat Asociaţia pentru Proprietate Privată (APP). În opinia reprezentanţilor APP, Guvernul nu doreşte rezolvarea problemei, ci amânarea ei, în dauna celor care aşteaptă despăgubirile.

"O lege de o asemenea importanţă ar fi trebuit să treacă prin Parlament şi să fie supusă unei dezbateri publice", au atras atenţia cei de la APP. Ei au mai criticat şi termenele scurte acordate proprietarilor pentru completarea dosarelor, în timp ce statul are termene mai lungi pentru rezolvarea situaţiei.

"Până când se constituie comisiile şi sunt întocmite situaţiile centralizatoare, se suspendă soluţionarea cererilor (...). Sfidând orice principii constituţionale privind separaţia puterilor în stat, proiectul hotărăşte că va fi suspendată chiar şi punerea în executare a unor hotărâri judecătoreşti în materia fondului funciar", se arată în comunicatul APP.

Cei care nu au reuşit încă să intre în posesia imobilelor naţionalizate "vor primi un număr de puncte, în funcţie de valoarea bunului pe care l-au avut şi ar putea participa la o licitaţie în care să cumpere alt imobil din listele alcătuite de autorităţi".

"Ne simţim parcă pe tabla de Monopoly, în timp ce autorităţile se joacă cu nervii şi răbdarea celor care constată că viaţa nu îi mai aşteaptă să îşi vadă cererile soluţionate", au precizat reprezentanţii APP.

Foştii proprietari ai caselor naţionalizate, care nu pot fi despăgubiţi în natură, vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 10% pe an din suma punctelor, conform proiectului de lege al Guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor