Jocul lui Dragnea de-a boicotul şi alegerile în două tururi

Nemulţumit că liberalii încearcă să forţeze revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, liderul PSD ne ameninţă că partidul său nu va participa la alegeri. Nici că se putea o veste mai bună ca partidul care a făcut cel mai mult rău României în ultimii 20 de ani, vajnicul urmaş al Partidului Comunist, să stea acasă.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Liviu Dragnea şi PNL se întrec în ipocrizie în cearta legată de alegerea primarilor în două tururi. Toţi au fost de acord şi au votat legea, dar acum liberalii şi-au făcut calculele şi le-a dat cu minus. PSD este partidul cu cei mai mulţi primari în funcţie şi are toate şansele să-i menţină prin alegerile într-un singur tur.

PNL a crezut că va avea guvernul său până la locale şi va organiza alegerile, ceea ce nu s-a întâmplat. Avem acum un guvern de tehnocraţi cu Vasile Dâncu, Ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cu Petre Tobă, omul lui Gabi Oprea la Interne, plus alţi secretari de stat de la PSD. Ca urmare viitorul nu sună prea bine pentru liberali, iar aceştia au descoperit brusc că votul într-un tur nu respectă principiile majorităţii şi reprezentativităţii.

Şi într-adevăr nu-l respectă. Acest sistem nu are nimic de-a face cu reforma electorală şi mult clamata reînnoire a clasei politice, ci nu face decât să-i perpetueze la putere pe baronii locali, care dispun de bani, de maşinăria de partid şi de influenţă. Este garanţia perfectă că nimic nu se va schimba, şi că aceştia vor fi realeşi, fără să aibă nevoie de majoritate, indiferent cu câte voturi şi indiferent câţi alegători vin la alegeri. ”Revenirea la votul în 2 tururi la primari şi preşedinţii de consilii judeţene este necesară pentru a asigura mai bine reprezentativitatea, ca să nu avem primari aleşi cu 10-20% din voturi. Costurile pentru organizarea alegerilor nu ar trebui să fie un argument pentru reducerea numărului de tururi de scrutin”, a afirmat Septimius Pârvu de la Expert Forum.

În primul şi singurul tur se pot înscrie oricâţi independenţi şi lideri de partide noi, dar aceştia nu fac decât să-şi risipească voturile şi nu se pot strânge împreună pentru a susţine un singur candidat în turul doi pentru că acesta nu mai există. De exemplu, în Bucureşti, un candidat ca Nicuşor Dan trebuie să învingă din primul tur maşinăria de partid a PSD. Acest partid nu şi-a stabilit încă candidatul – au fost vehiculate nişte nume precum Robert Negoiţă de la sectorul 3, Ecaterina Andronescu, Gabriela Firea şi chiar Victor Ponta – dar indiferent cine va fi acesta este avantajat din start. ”Alegerea primarilor într-un tur înseamnă că alegătorii se împart în două tabere – cei care îl iubesc pe primarul în funcţie şi sunt de acord cu ce face el şi cei care-l contestă. Cei care-l contestă se împart între mai mulţi candidaţi, astfel încât primarul în funcţie se plasează pe primul loc chiar fără să aibă majoritate deoarece contracandidaţii se împart în mai multe tabere. În turul doi, aceştia se coalizează în jurul celui mai bine plasat contracandidat şi reuşesc să schimbe primarul în funcţie. Dacă nu există turul II, primarul rămâne pe viaţă acolo”, explică în acest sens sociologul Mircea Kivu într-un interviu acordat Epoch Times.

Din acest punct de vedere, consider solicitările societăţii civile adresate premierului Cioloş de a modifica legea electorală în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi, chiar şi prin ordonanţă de urgenţă, pe deplin justificate.

Ipocrizia celor care se opun

Liviu Dragnea, liderul PSD, s-a opus vehement modificării legii pe motiv că s-ar schimba regulile în timpul jocului şi sistemul electoral cu mai puţin de un an înaintea alegerilor.

Premierul tehnocrat Dacian Cioloş este înghesuit acum între liberali şi pesedişti care trag de el în două părţi. Domnul Cioloş n-ar trebui însă să se teamă atât de mult de Dragnea şi de faptul că PSD i-ar putea trânti guvernul. Revenirea la două tururi a fost una dintre cererile străzii în momentul Revoluţiei Colectiv, pe fondul căruia guvernul său a ajuns la putere.

Şantajul lui Dragnea cu boicotarea alegerilor, un fel de ”dacă nu vreţi să faceţi cum doresc eu îmi iau jucăriile şi plec”, este ridicol, şi arată slăbiciune şi frică, nu forţă. Dacă s-ar aproba modificarea prin ordonanţă de urgenţă şi ar ajunge în Parlament iar pesediştii ar respinge-o sau ar introduce o moţiune împotriva guvernului Cioloş, PSD ar încasa din plin furia străzii, ceea ce nu-şi doreşte deloc mai ales în an electoral.

Interesul votanţilor de a fi reprezentaţi corect şi cel de a da o şansă şi candidaţilor noilor forţe politice ar trebui să primeze asupra intereselor baronilor locali de a rămâne în funcţie pe viaţă.

Liderul PSD este într-o situaţie ingrată – nu poate să trântească un guvern din care oamenii săi fac parte şi nici nu poate să invalideze o cerere a străzii, dacă aceasta ajunge în Parlament. Prin urmare, recurge la un şantaj ridicol. Alegerile n-ar fi legitime pentru ca PSD n-ar participa la cele în două tururi deoarece îl dezavantajează. Asta e din categoria să râdem cu Liviu Dragnea!

Cine ar plânge dacă PSD, partidul lui Iliescu-Năstase-Ponta, moştenitorul de drept şi continuatorul Partidului Comunist, cu cei mai mulţi penali, baroni locali, şi care a făcut cel mai mult rău României în ultimii 20 de ani, n-ar mai participa la alegeri? Cred că nimeni. Ar fi o binecuvântare şi una dintre puţinele şanse de decomunizare reală şi de reformă a clasei politice.

Dincolo de retragerea totală a PSD – dezirabilă, dar cu totul improbabilă dată fiind lăcomia baronilor locali - şi de interesele PNL de a-şi menţine baronii săi, cred că miza alegerii primarilor în două tururi este uriaşă pentru cetăţenii simpli – dacă nu se schimbă sistemul actual, liderii partidelor nou-înfiinţate şi independenţii nu au aproape nicio şansă, iar Sistemul îşi va păstra monopolul. În plus, românii trebuie să gândească pragmatic: De ce să mai votezi baronii locali, îmbătrâniţi în rele şi penali, pe care oricum îi va lua DNA-ul mai devreme sau mai târziu, în loc să dai şansa unor oameni noi să arate ce pot?

Rezervele legale inventate

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin este o chestiune care ţine strict de voinţa politică a Guvernului şi a Parlamentului şi nu există nicio restricţie de natură legală, a susţinut preşedintele Curţii Constituţionale Augustin Zegrean, spre iritarea lui Dragnea.

Unii analişti au invocat faptul că prin modificarea legii alegerilor locale prin ordonanţă de urgenţă s-ar încălca principiul separaţiei puterilor în stat, în sensul preluării atribuţiilor de legiferare ale Parlamentului de către guvern. Realitatea este însă că Parlamentul este una dintre instituţiile cele mai nepopulare şi contestate din România, locul de unde ies adesea legi care nu au nicio legătură cu interesele populaţiei pe care trebuie s-o reprezinte. Cred că în acest caz interesul votanţilor de a fi reprezentaţi corect şi cel de a da o şansă şi candidaţilor noilor forţe politice ar trebui să primeze asupra intereselor baronilor locali de a rămâne în funcţie pe viaţă.

În faţa acestui pericol de permanentizare la putere a primarilor locali şi baronilor care conduc oraşe, sate şi judeţe ca pe feude personale, cred că orice discuţii despre Comisia de la Veneţia, schimbarea regulilor în timpul jocului şi altele asemenea pălesc. Cetăţenii au spus clar că nu mai vor să fie reprezentaţi de Sistemul corupt care ucide, ci de oameni noi. Punct, şi nu de la capăt. Şantajul lui Dragnea cu neprezentarea PSD nu impresionează pe nimeni. Domnule Cioloş, boicotaţi-l mai bine pe Dragnea, tăticul baronilor locali din România, decât noua clasă politică, cerută de stradă!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii